TVRĐAVA SV. NIKOLE: U Italiji potpisam sporazum o međunarodnom upravljanju lokacijom

ŠIBENIK  – Sporazum između Italije, Hrvatske i Crne Gore o međunarodnom upravljanju lokacijom pod zaštitom UNESCO-a Venecijanski obrambeni sustav među kojima je i tvrđava sv. Nikole u Šibeniku potpisali su u utorak u Bergamu ministarstva kulture navedenih zemalja, Šibensko-kninska županija i pet gradova čija su kulturna dobra uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine. U ime Šibensko-kninske županije sporazum je potpisala zamjenica župana Darija Puljić, piše ŠibenikIn.

Potpisanim Sporazumom vlade Italije, Hrvatske i Crne Gore, zajedno s gradovima Bergamo, Peschiera del Garda, Palmanova, Zadar, Kotor te Šibensko-kninskom županijom, potvrđuju sve obveze preuzete Memorandumom o razumijevanju kojeg su potpisala tri Ministarstva kulture 1. prosinca 2015. u Rimu.

Time je službeno započelo upravljanje novim lokalitetom kroz osnivanje Međunarodnog koordinacijskog tijela koje će zajednički djelovati prema obvezama propisanim od strane UNESCO-a. Stalno tajništvo, u koje će sukladno Sporazumu biti imenovani operativni članovi, uspostavljeno je u Bergamu.

Photo: Wikimedia

Ministarstva kulture, Šibensko-kninska županija i gradonačelnici pet gradova svjesni su međunarodnog kulturnog značaja i obveza upravljanja novim lokacijama, te je ovaj Sporazum ključan za uspostavu novih prijateljskih veza i zajedničku suradnju na budućim novim projektima.

Podsjetimo, tvrđava sv. Nikole ušla je na popis svjetske baštine UNESCO-a  na 41. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu 9. srpnja, i to uz Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanovu u Italiji, Zadar u Hrvatskoj te Kotor u Crnoj Gori u sklopu nominacije Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća.

Uz zamjenicu župana Dariju Puljić, potpisivanju Sporazuma nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić i ravnateljica JU Priroda Anita Babačić Ajduk, koje su ovom prilikom prezentirale dosadašnje aktivnosti  i buduće projekte koji će se realizirati na području kanala sv. Ante i na samom UNESCO spomeniku tvrđavi sv. Nikole.