1 min. čitanja

Crnogorci prodaju Titovu jahtu Jadranka, izgrađenu u Kraljevici

Crnogorci prodaju Titovu jahtu Jadranka, izgrađenu u Kraljevici
Photo: Paluba.info

BAR – Vlada Crne Gore oglasila je jahtu “Jadranka” suvišnom za potrebe crnogorskih državnih tijela i ponudilo je na javno natjecaje za 80.000 eura. Razlog prodaje je “stopostotna amortizacija i nesposobnost za plovidbu”, navodi se u priopćenju vladinog ureda za odnose sa javnošću.

Jahta “Jadranka” je za potrebe predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita izgrađena  u hrvatskom brodogradilištu u Kraljevici 1977. godine.

Photo: Paluba.info

“S obzirom da je ovlašteni sudski vještak konstatirao kako brod nije u plovnom stanju i da nije sposoban za plovidbu; životni vijek broda je istekao, odnosno da je njegova amortizacija sto postotna; da je stanje konstruktivnih elemenata loše, a da su propulzijski strojevi van pogona već 5 godina; da bi ulaganja u brod radi izvođenja neophodnih radova i dovođenja u stanje sposobnosti plovidbe premašili njegovu tržišnu vrijednost, kao i da ne bi bilo rentabilno i ekonomski isplativo ulagati u brod imajući u vidu njegov životni vijek, tržišnu vrijednost sličnih brodova, namjenu i drugo; kao i imajući u vidu da su propuštanja na nadgrađu velika i da realno postoji opasnost od izbijanja požara na brodu s obzirom da se atmosferske padaline slijevaju na električne instalacije i uređaje; Vlada je oglasila brod suvišnim za potrebe državnih organa Crne Gore”, navodi se dalje u priopćenju.

U slučaju neuspješne prodaje jahte “Jadranka” putem javnog natječaja, kako se dodaje, ministarstvo obrane je zaduženo da osnuje povjerenstvo koje će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od broda i početne pojedinačne cijene metalnih i drugih sirovina, u skladu s cijenama na tržištu i brod ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.