POTRAGA ZA NESTALOM PODMORNICOM: Zabilježeni satelitski pozivi?

Photo: Pixabay

Argentinsko ministarstvo obrane objavilo je da je sedam neuspjelih satelitskih poziva za koje vjeruje da su došli iz nestale podmornice zabilježeno u subotu, što bi mogao biti znak da posada plovila pokušava uspostaviti kontakt, prenosi N1.

Argentinska podmornica ARA San Juan s 44 člana posade nestala je u petak 430 kilometara od obale, dok je plovila iz luke Ushuaia prema bazi u Mar del Plati.

Vlasti su poslednji put imale kontakt s podmornicom u srijedu

Mornarica smatra da pozivi “ukazuju na to kako posada pokušava uspostaviti kontakt” i dodaje da će pokušati otkriti izvornu lokaciju poziva.

Pozivi za koje se smatra da potječu s podmornice ARA San Huan trajali su između 4 i 36 sekundi rano ujutro i kasno poslijepodne u subotu, priopćilo je ministarstvo.

Photo: Pixabay

Argentinske vlasti zasad ne potvrđuju da pozivi dolaze s podmornice, ali da je to trenutna hipoteza.

Predsjednik Argentine Mauricio Macri izjavio je na Twitteru da će Argentina koristiti sve domaće i međunarodne resurse neophodne za pronalazak podmornice.

Za njom trenutno traga deset argentinskih ratnih brodova, britanski brod i dva američka zrakoplova. Pomoć su ponudili i Brazil, Čile, Urugvaj i Južnoafrička Republika.

Potragu za podmornicom otežavaju jak vjetar i visoki valovi.

N1/Hina