Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula ustrajno se i sustavno bavi otocima. Osnivač je Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u kojoj je zadužen za sve europske otoke.
Europska federacija malih otoka koja predstavlja 360 tisuća otočana s 1640 malih europskih otoka izabrala je Piculu kao zastupnika koji je u trenutnom sazivu najviše napravio za otoke te ga odlučila kandidirati za nagradu za najboljeg europarlamentarca u kategoriji regionalnog razvoja, piše Slobodna Dalmacija.

Nekoliko riječi o Water Saving projektu: na što bi se konkretno odnosila štednja vode na hrvatskim otocima ako znamo da su ionako u većini slučajeva suhi i bezvodni – posebno po pitanju poljoprivrede?

Otočani osam otoka, iz Hrvatske, Francuske, Grčke i Irske, okupili su se kako bi svoja iskustva i rješenja kombinirali i izradili broadband model upravljanja vodom. Otočna iskustva temeljena na inovativnim tehnologijama i politikama koristila bi se kao primjer drugim, kako otočnim, tako i kopnenim zajednicama. Radi se o realizaciji koncepta „pametnih otoka“ u praksi. Hrvatski otoci imaju problem s vodom, stoga i jesu pogodni za ovaj projekt. Naši otoci zato moraju iznalaziti načine kako racionalno raspolagati vodom- to iskustvo je dragocjeno i želimo ga staviti na raspolaganje što većem broju zajednica. Otoci koji sudjeluju u projektu, sami za sebe, uglavnom nemaju cjelovita rješenja, ali kroz WaSaC uče jedni od drugih i već postoji inicijativa da se prakse s jednog otoka, primjene na drugom ili da se dobra, ali ipak parcijalna rješenja, značajno poboljšaju.

Vaš amandman dobio je dva milijuna eura otocima za poticanje proizvodnje el. energije iz obnovljivih izvora – na što se konkretno odnosi? Kako povećati taj iznos na 12 milijuna eura?

Dva milijuna eura namijenjena su razvoju što veće energetske samodostatnosti otoka, a na svakom otoku je da prepozna svoje kapacitete i potencijale. Radi li se o vjetru, suncu ili nečem trećem odlučuje svaki otok za sebe. Uvjeren sam da lokalne zajednice uvijek najbolje znaju čime raspolažu, a politika treba stvoriti uvjete da iskoriste svoje kapacitete. Hoće li se sadašnji iznos povećati s 2 milijuna ovisi o Komisiji, ali uvjeren sam da će veliki interes za projekt biti dobar poticaj da se to i dogodi.

Kako zaustaviti strašnu depopulaciju hrvatskih otoka?

Slušam otočane, a oni kažu da bez dvije stvari nema života na otoku: posao i škola. Prvo što sam kao zastupnik u Europskom parlamentu poduzeo bilo je alarmiranje zbog zatvaranja otočnih škola. Pozvao sam djecu i učitelje s Prvića, Iža i Silbe u Parlament kako bih upozorio da gašenje škola znači i gašenje života na otocima. Poticati gospodarsku aktivnost na otocima i razvijati obrazovnu infrastrukturu je pitanje političke odluke države koja treba reći: to treba biti naš strateški cilj!

Damir Šarac/Slobodna Dalmacija