PISMO LJUTITOG POMORCA: Kako u Hrvatskoj napraviti osobnu za dijete s drugog kraja svijeta?

Javio nam se pomorac s drugog kraja Planete i u mailu opisao za većinu stanovnika iste vjerojatno najblaže rečeno – neobičan problem, no za hrvatsku birokraciju valjda tek jedna od uobičajenih “Štosetičudiš” procedura. Sljedovi jela na dvoru razvratnog francuskog kralja Luja XIV. su ništa naspram procedure koju je morao proći, kaže pomorac.

LAKO NJEMU ON JE POMORAC ILI KAKO IZVADIT OSOBNU ZA DITE SA DRUGOG KRAJA SVITA

Dogovarajući se sa svojon boljon polovicon priko whatsapp-a prije par dana kako bi bilo lipo balave potomke odvest malo na snig kad se vratin doma, ona, odgovorna kakva je, provjeri dokumente i skuži da je maloj (8) istekla osobna.

Ode predat zahtjev za produženje iste, di je ljubazna teta iza šaltera upozori da neće moć predignit dokument ona, nego to mora drugi roditelj, ćaća, ja u ovon slučaju. Usput joj uruči na papiru A4 punomoć kojon ćaća, ja u ovon slučaju, opunomoćujen nju, mater, da može predignit osobnu kad bude gotova kroz par dana. Punomoć na bilome papiru, taman biće nestajalo piture u printeru, pa ona slova blida ka moj terco makinje kad počne valjat.

Uzme ona tu punomoć koju kada je pisa isti onaj terco koji nezna hrvatski jer je s Filipina, a  prilično san siguran da je i zakolutala očima. Da će priko vrata, kad je teta s trajnon zovne nazad i reče jon da, znate, nemeže on to poslat sa svoga maila, nego to mora kapetan poslat. Pa, jel se onda kapetan mora i potpisat na punomoć isto? Ne triba, samo mora potpisat sebe u mailu. Pa čekajte, šta ima kapetan sa mojon malon i njenon osobnon? Gospođo sve san van rekla, ne vidin učemen je problem.

Ode ova sa upitnikon iznad glave, a sad san već sto posto siguran da je zakolutala očima, možda i bacila zajedljivi kometar.

Photo: Wikimedia

Ništa, isprintaj punomoć, ispuni je, potpiši i aj gori zamolit kapetana da je pošalje sa brodskog maila. Kako je dotični amerikanac, mora san mu na engleskom objasnit zašto mi to triba i šta je to. Pravija se da me razumija, reka „damn“ i da eno mi tamo kompjuter pa šalji šta oš.

I napisa san ga. Na engleski.

Prilično san siguran da će se sve otegnit dok ne nađu prevoditelja.

Zeus Faber”