Šibensko brodogradilište proizvodi dalje: Nema stečaja, otpisan dobar dio dugova!

Photo: ncprefit

ŠIBENIK – Većina vjerovnika dala je podršku planu rekonstruiranja NCP Grupe što znači da tvrtka ne ide u stečaj, već nastavlja poslovanje, a direktor Roko Vuletić u sljedećih godinu dana očekuje ulazak investitora koji bi preuzeo potraživanja banaka, piše ŠibenikIn.

Odlične su to vijesti za NCP nakon što strani investitori okupljeni oko tvrtke ‘Swiss Maritime Investment’ nisu uspjeli prikupiti iznos kojim bi preuzeli potraživanja državnih bankara i tako postali novi glavni vjerovnik društva NCP Remontno brodogradilište koje je u stečaju.

– Jako sam zadovoljan jer smo dobili ogromnu podršku dobavljača i vjerovnika da nastavimo dalje poslovati. Sve banke dale su godinu dan počeka za otplatu tražbina i u tom razdoblju očekujemo ulazak investitora – kazao nam je Roko Vuletić.

Planom rekonstruiranja predviđeno je da NCP Grupa obaveze prema radnicima namiri u cijelosti, dok će tražbine vjerovnika namiriti kroz tri skupine.

Prvu skupinu čine financijske institucije, tvrtka SPV za sanaciju kao najveći vjerovnik i dvije banke, Bobar i Splitsko dalmatinska. Oni su zajedno potraživali ukupno 102,2 milijuna kuna, no novim planom otpisali su iznos zateznih kamata tako da njihove tražbine sada iznose 99,4 milijuna kuna koje će im NCP Grupa isplatiti obročnom otplatom u 84 jednakih mjesečnih rata s počekom od godinu dana. Tražbine vjerovnika prve grupe da imaju poseban status budući iste čine institucije koje pregovaraju sa strateškim partnerima vezano za otkup njihovih tražbina i moguću dokapitalizaciju dužnika.

Photo: StudioHRG/Youtube/Screenshot

Uz to, na osnovu usvojenog plana NCP Grupa obvezala se pod istim uvjetima namiriti i tražbinu SPV-a za obveze društva NCP Remontno brodogradilište ukoliko je oni sami ne podmire. Tražbina SPV-a prema Remontnom brodogradilištu iznosi 95 milijuna kuna.

Druga skupina vjerovnika u koju spadaju vlasničke pozajmice vjerovnika Gorana i Katice Prgin, vlasnika NCP Grupe, a koje iznose 15,3 milijuna kuna, NCP Grupi će se otpisati u cjelokupnom iznosu.

Velika promjena u odnosu na prethodni plan NCP Grupe nastala je u trećoj skupini vjerovnika koju čine uglavnom dobavljači roba i usluga, njih 278, a koji potražuju ukupno 17 milijuna kuna. Njih će NCP Grupa namirit tako da im otpiše 80 posto glavnice utvrđene tražbine, a preostali iznos od 3,4 milijuna kuna namirit će jednokratno, najkasnije u roku 90 dana od kada je rješenje o prihvaćanju plana rekonstruiranja postalo pravomoćno, s tim da se na dug neće obračunavati kamate.

Više pročitajte na portalu SibenikIn.