KOSTRENA: Tijelo velike morske kornjače nasukano na plaži

Foto: Pixabay

RIJEKA – Tijelo iznimno velike morske kornjače pronađeno je nasukano na kostrenskoj plaži. Riječ je o sedmoprugoj usminjači, jednoj od tri vrste morskih kornjača što obitavaju na Mediteranu i ujedno najvećoj od svih morskih kornjača, piše Novi list.

Sedmoprugu usminjaču, nasukanu na drugoj plaži od Jedriličarskog kluba Galeb uočili su brojni čitatelji Novog lista, muđu njima i Predrag Brazzoduro, koji je o svemu obavijestio Prirodoslovni muzej u Rijeci. Na prvi pogled činilo mu se da je riječ o velikom primjerku glavate želve.

– Imao sam priliku dosad vidjeti dosta velikih morskih kornjača, ali ovako veliku u našem dijelu Jadrana dosad nisam vidio. Beštija je ogromna, s rasponom peraja od više od dva metra – ispričao je Brazzoduro.

Photo: Nathan Harper/Unsplash

O svemu je obaviještena i policija, a po tijelo uginule kornjače doći će stručnjaci veterinarskog instituta.Sedmopruge usminjače rijetko se viđaju u našem dijelu Jadrana, objašnjava dr. Marcelo Kovačić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka. – Zadnji nalaz na Kvarneru bio je još 2014. godine kad je jedan primjerak sedmopruge usminjače fotografiran u blizini Opatije, rekao je dr. Marcelo Kovačić.

Sedmopruga usminjača najveća je od svih morskih kornjača, s dužinom oklopa od preko dva metra i težinom i do 900 kilograma, a hrani se meduzama.

Riječ je o životinji velikih dubina, rekorderu u ronjenju sa zaronima na dubine od čak 1200 metara.