Photo: Daniel Pavlinović

Promjenjivo vrijeme i primjerenije temperature zraka ovom dijelu godine obilježit će posljednje dane studenog. Većinu zemlje već je zahvatilo zahladnjenje uz kišu, oblake, a u gorju i snijeg, no jaka i olujna bura mjestimice snižava temperaturu i preko 10 stupnjeva u odnosu na prethodne dane.

Meteoalarm upozorava na podvelebitsko područje obilježeno crvenom opasnošću, gdje se očekuju najjači udari vjetra 40-80 čv (75-150 km/h)

UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, piše na stranicama Meteoalarma.

Izraženi pljuskovi s grmljavinom i mogućom tučom te olujnim vjetrom promjenjiva smjera očekuju se u području Dalmacije, Istre i Kvarnera. U Dalmaciji će jako jugo okrenuti u vrlo jaku buru koja na sjeveru već ima olujne udare. Za dubrovačko područje na snazi je žuto upozorenje. Tijekom dana očekuju se velike količine oborina, uz udare vjetra do 40 km/h.

Photo: Youtube/Screenshot

POMORSKI PROMET:

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

trajektne linije: Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska;

katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Rijeka-Mali Lošinj, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Trajektna linija 532 Šibenik – Kaprije – Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Katamaran na liniji 9603 Split – Bol – Jelsa – isplovit će na relaciji Split – Stari Grad sa polaskom iz Splita u 16,00 sati.

I.B.

Meteoalarm / HAK