Pulsko brodogradilište spašava Adris?

Photo: Uljanik

PULA/ROVINJ – Za pulsko brodogradilište koncem prošlog tjedna službeno je u Bruxellesu pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja, piše Poslovni dnevnik.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva izvijestili su Europsku komisiju o zahtjevu Uljanikove tvrtke Uljanik Brodogradilište za jamstvom za kredit za premošćivanje, a koje bi trebalo biti dio programa restrukturiranja za koje traže odobrenje u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama. Riječ je o kompleksnom procesu koji slijedi u najvećem hrvatskom brodogradilištu, za čije će konačno rješenje biti potreban ulazak novog kapitala. Traženje rješenja uključilo je ne samo Uljanik i državu, nego je na noge stavilo i Istru i grad Pulu, koji su posebice osjetljive zbog mogućeg gubitka radnih mjesta i problema u nizu Uljanikovih kooperanata. A pomoć Uljaniku, velika je vjerojatnost, stigla bi i od najvećeg istarskog gospodarstvenika, rovinjske Adris grupe.

Kako saznajemo iz izvora bliskih kompaniji, ali i iz vladinih krugova, interesi ova dva gospodarska sustava susreću se, premda nije riječ o Adrisovom core businessu. Adris nakon razlaza s duhanom usmjerava kapital ponajviše u turističkom sektoru, a upravo Uljanik ima pozicije na najatraktivnijoj morskoj lokaciji usred Pule. Iako iz Pule ne izlaze niti obrisi programa restrukturiranja brodogradilišta, osim načelnih informacija da se pregovara s ulagačima, “domaćim i stranim, iz branše i izvan nje”, jasno je da u bilo kojoj kombinaciji brodogradilište mora, kao standardnu mjeru kompenzacije, smanjiti svoje proizvodne kapacitete. Takvu praksu već su prošli riječki 3.maj, Brodosplit i Brodotrogir, a u slučaju Uljanika to bi također pretpostavljalo smanjenje postojećih navoza.

Uljanik je, demantirajući ovih dana medijsku objavu jednog od sindikata kako će cjelokupna brodogradnja biti preseljena, dao do znanja da program ne predviđa izmještanje brodogradilišta, nego reduciranje kapaciteta. Brodogradilište bi, drugim riječima, ubuduće trebalo raditi u smanjenom obimu i biti fokusirano na proizvodnju jaružala, polagača kabela i kruzera, brodova veće dodane vrijednosti. Sindikatima je, kako je priopćeno iz Uljanika, na sastancima jasno naglašeno da se smanjenje broja radnika neće dogoditi dok se ne završi postojeći proizvodni program. Pri tom bi kvalificirani brodograđevni radnici i inženjerska nadogradnja i nadalje ostala okosnica za novi proizvodni fokus, a ključna smanjenja odnosila bi se na administraciju i u broju kooperacije.

Photo: Pixabay

No, smanjenjem navoza povlači i oslobađanje dijela najvrjednijeg pulskog turističkog prostora koje Uljanik ima u 30-godišnjoj koncesiji od 2011. godine. Koncesija na pomorskom dobru (326,5 tisuća četvornih metara zemljišta i 340 tisuća četvornih metara mora) dodijeljena je u svrhu brodograđevne djelatnosti i prenamjena za druge namjene podrazumijeva čitav niz aktivnosti, od izmjene prostornog plana i promjene same namjere koncesije koju mora odobriti resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Slože li se sve razine vlasti, lokalna i državna, dio područja koje neće koristiti Uljanik moguće je staviti u funkciju gradnje marine, te prateće hotelsko-ugostiteljske infrastrukture, za koje bi Adris mogao biti zainteresiran.

Pitanje je uključuje li takva kombinacija Adrisov ulazak u vlasništvo Uljanika ili njegove problematične tvrtke, no bilo koji scenarij iziskuje brojne dodatne korake koje treba proći, od prilagodbi prostornog plana i javnog natječaja za koncesiju, odobrenja takvih odluka na skupštinama dioničara, a prije svega mora dobiti odobrenje Europske komisije. Niti iz Uljanika, ni iz Ministarstva gospodarstva nisu komentirali ove informacije, ali ih niti iz samog Adrisa, na naš upit o njihovom mogućem uključivanju u restrukturiranje Uljanika, nisu demantirali.

“Možemo vam tek načelno odgovoriti. Uljanik je neupitno važna kompanija za istarsko i hrvatsko gospodarstvo i zato je nužno pronaći model dugoročne održivosti. No, Adris grupa je u ovom trenutku krajnje usredotočena isključivo na svoje dosadašnje poslove u turizmu, osiguranju i proizvodnji zdrave hrane”, stoji u odgovoru iz Adrisa. Traženje strateškog partnera u slučaju Uljanika po svemu sudeći bit će definitivno puno kompleksniji proces od onoga koji je vođen u tri državna brodogradilišta, to više što je Uljanik kupac jednoga od njih koji je prošao restrukturiranje i kao takav treba uvjeriti Bruxelles da je pomoć države u restrukturiranju njegove druge tvrtke, Uljanika Brodogradilište, opravdana. Prve odgovore Bruxellesu će morati uputiti već ovaj tjedan, a hoće li program za restrukturiranje dobiti odobrenje, trebalo bi se znati već do Božića.

Poslovni dnevnik