Prije nestanka argentinske podmornice, prodor mora uzrokovao kratki spoj

Argentinska mornarica je objavila da je u podmornicu „ARA San Juan“ prodrlo more što je uzrokovalo kratki spoj na bateriji prije no što je nestala prije dvanaest dana.

Nada da su 44 člana posade preživjela izblijedila je zbog izvješća o eksploziji otkrivenoj blizu posljednjeg poznatog položaja „ARA San Juana“ i nedostatka kisika koji je bio dovoljan za sedam do deset dana.

Prema najnovijim ažuriranjima, eksplozija koju su otkrile Sjedinjene Američke Države nakon analize informacija o hidroakustičkim događajima mogla je biti implozija podmornice, navela je mornarica.

Prije nego što je nestala, podmornica je bila na putu do svoje baze Mar del Plata nakon što je izvijestila da je prodrlo more kroz uređaj za dovod zraka.

Od trenutka nestanka podmornice, do sada se više od desetak zemalja pridružilo naporima za pretraživanje, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Brazil, Čile, Kolumbiju, Francusku, Njemačku, Peru, Južnu Afriku, Urugvaj. Zemlje su poslale plovila ili avione kako bi pomogle u pretraživanju.

Pomorac.net / Subsea World