Kapetan iz Kraljevice odlikovan kraljevskim priznanjem

KRALJEVICA – Za iskazanu hrabrost i pomorsku vještinu u akciji spašavanja 12 unesrećenih osoba, kap. Damir Rikanović iz Kraljevice u Londonu je odlikovan priznanjem Međunarodne pomorske organizacije, koja tradicionalno dodjeljuje godišnje nagrade za iskazanu izuzetnu hrabrost na moru, piše Novi list.

Riječ je o nagradi za pothvat o kojem je pisao naš list, a dogodio se 17. veljače ove godine u vrijeme kada je Rikanović u svojstvu dokapetana plovio na brodu za kružna putovanja »Crystal Esprit«, koji je pritekao u pomoć putnicima i posadi katamarana »El Diablo« nakon što se katamaran nasukao zbog teških vremenskih uvjeta te poslao poziv za pomoć.

Photo: Facebook

Kruzer je plovio prema Sejšelima, a poziv upomoć stigao je neposredno iza ponoći i trebalo je gotovo sat vremena plovidbe kako bi se stiglo do lokacije na kojoj je katamaran nasukan. Akciju spašavanja otežali su loši vremenskih uvjeti, orkanski vjetar, kiša i veliki valovi, ali je unatoč svemu kapetan iz Kraljevice upravljao akcijom spašavanja noću i po vrlo uzburkanom moru. Gumenjacima su na kraju uspješno izvučeni svi unesrećeni među kojima je bilo i troje djece. Osim Rikanovića nagrada je dodijeljena i njegovom kolegi Kurtu Dreyeru s broda »Crystal Esprit«. U akciji spašavanja sudjelovala su još dva hrvatska pomorca, Antonio Munivrana iz Zadra i Zvonimir Vičević iz Kostrene.

Glavnu nagradu IMO-a (Award for Exceptional Bravery at Sea) ove godine dobila su dva američka peljara, kap. Michael G. McGee i kap. Michael C. Phillips, dok je kap. Rikanović u drugoj grupi od ukupno troje nagrađenih kandidata te mu je uručeno priznanje – »Certificates of Commendation«. Inače, IMO je svoju posebnu nagradu za izuzetnu hrabrost na moru uspostavio 2005. i njome se odaje poštovanje osobama koje su riskirajući vlastiti život pokazali izvanrednu hrabrost u pokušaju spašavanja ljudski života ili očuvanja okoliša od onečišćenja.

Ove godine pristigle su ukupno 33 nominacije zaprimljene od strane 16 država članica i 5 nevladinih organizacija, a komisija IMO-a pothvat kapetana iz Kraljevice prepoznala je po hrabrosti i umijeću kod akcije spašavanja na moru. Nagrade su dodijeljene u sklopu redovne skupštine IMO-a u sjedištu udruženja u Londonu.

Novi list