DANI ISTRE U SRBIJI – Uz meso boškarina, tartufe, pljukance i sopile

ZEMUN/BEOGRAD – Specijalitete od boškarina,tartufe,šparoge,domaće paste poznatije kao pljukanci i fuži do fritaja i specijaliteta od raznih vrsta gljiva,istarski pršuti,sirevi i kobasice,kao i tradicionalna kuhana jela, posložena uz domaća, buteljirana istarska vina dok u pozadini čujete zvuk sopila i glazbenika koji simboliziraju i prenose duh i tradiciju Istre, sve ovo i mnogo toga više možete kušati i u tome uživati na 6. Danima Istre koji se održavaju u restoranu Šaran u Zemunu u Srbiji od 15. studenog do 5. prosinca ove godine.

Photo: Morski.hr

Organizator Dana Istre u Zemunu je Jasmina Vekić, sa brojnim suradnicima iz Istre, među kojima najveći dio zauzimaju Mira Zrnić vlasnica konobe Stari podrum, vinarija Kozlović i njihov uvoznik iz Beograda firma ADS WINE, uljarka Marija Buršić i Fabijana Mijanović vlasnica konobe Buščina, te predsjednik Turističke zajednice Umag Milovan Popović.

Ideja za organiziranjem Dana Istre u Zemunu uz istarske delicije i probranu kapljicu rodila se onog trenutka kada je ADS WINE firma postala uvoznik vina vinarije Kozlović. Ovi ugostitelji i vinari su prije toga imali bogato iskustvo ovakvih manifestacija po Italiji, Austriji i Njemačkoj i ona su se pokazala kao vrlo uspješan način promocije i posla kako za domaćine organizacije tako i za goste organizatore.

Dani Istre su lijepo prihvaćeni,kako doznajemo od PR agentice restorana Šaran Ivane Rajković. Prema njezinim riječima: “Dolaze ustaljeni gosti restorana ali i novi ljubitelji ovog kraja i gastronomije,bilo da su porijeklom iz Istre ili rado odlaze na odmor ili u posjetu tom dijelu Hrvatske”.

Photo: Morski.hr

Na Danima Istre u Zemunu ove godine nastupaju po prvi puta pjevačica koja je inače dipl.socijalna radnica iz Zagreba, Marijeta Gregov i članica benda Gramafon bend iz Zagreba te glazbenik Ante Grossi isto iz Zagreba kao pratnja na gitari.

– Naš repertoar je vrlo šarolik, te ovisi o trenutnom sastavu i željama gostiju. Nekako su nam najčešće pjesme one “morske”, bez obzira s kojeg su dijela jadranske obale, pa čak i talijanske. Kako u restoran dolazi i mnogo gostiju iz raznih zemalja  od Španjolske, Izraela, Koreje, Velike Britanije do SAD-a, osim tradicionalnog hrvatskog repertoara, dalmatinskog popa izvodimo i svjetske evergreen hitove, te ponešto mediteranskog repertoara – kazala nam je to vokalna izvođačica Marijeta Gregov.

Photo: Morski.hr

Od Istarske glazbe, za dobrodošlicu otpjevaju nekoliko tradicionalnih pjesama poput Ne Zna Tone Ća Tonina Ima ili Zaspal Pave, a gosti jako vole i našeg najpoznatijeg Opatijca Ivu Robića, pa tako i njegove pjesme često izvode.

Sopile se mogu čuti kao dio pozadinske glazbe koju pušta restoran, te je time glazbeni ugođaj zaista potpun i autentičan.

Photo: Morski.hr

Dani Istre najposjećeniji su u sitnim noćnim satima kako gostima iz Zemuna tako i svim ljubiteljima pitome i bogate Istre koja se tijekom svih ovih godina uspjela pozicionirati u Europi i u svijetu sa svojim prepoznatljivim i brendiranim proizvodima, a sada osvaja i države zajedničke nam regije koje su joj pokazale veliku naklonost i pronašle u njoj inspiraciju za opuštanje i gušte svake vrste. Kako za nepce tako i za oči i dušu. Sudeći po posjećenosti Dana Istre može se mirne duše reći kako se “Istra našla u srcu Srbije”.

Gordana Igrec