DRUGI KRUG UPISA DIONICA LUKE ZADAR: Kinezima čak pola godine da postanu većinski dioničari

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Mali dioničari upisali samo 385 dionica, a navodno sigurnom kineskom ulagaču kojeg predstavlja tvrtka Luxury Real Estate ostavljen jer rok do lipnja naredne godine, dok uprava istovremeno traži i druge ulagače, piše eZadar.

Luka Zadar je objavila javni poziv za upis novih redovnih dionica, odnosno povećanje temeljnog kapitala društva. Prema oglašenom pozivu proizlazi da se radi o realizaciji odluke dioničarske skupštine održane koncem kolovoza na kojoj je donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala, s tim da bi većinski vlasnik trebala postati tvrtka Luxury Real Estate, kineskog ulagača Jiangxiong Hua.

Tada je bilo najavljeno da se radi o skorom početku realizacije velikog projekta koji bi na koncu doveo ne samo do toga da Luka Zadar d.d. postane većinsko vlasništvo kineskog biznismena, nego i do ulaganja u vrijednosti čak do 100 milijuna eura.

Odlučeno je tada da se ide u dokapitalizaciju s 250.000 dionica po 200 kuna. U prvom krugu u kojem su se prijavljivali mali dioničari bio je vrlo mali interes, upisano je svega 385 dionica, tako da se sada u drugi krug ide 249.615 dionica, također po cijeni od 200 kuna, a pravo na upis tih dionica prema odluci dioničarske skupštine ima samo Luxury Real Estate.

Dakle, maksimalni broj dionica koje društvo Luxury Real Estate d.o.o. može upisati je 249.615, a izdanje dionica će se smatrati uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 70 posto ukupnog izdanja, odnosno 175.000 dionica. Treba podsjetiti da su sada dionice mariborskog taksiste Danijela Robnika na skrbničkim računima kod HITA vrijednosnica (31,6 posto) i Podravske banke (25,2), a da je Luxury Real Estate svojih 24,6 posto kupio od malih dioničara mimo burze.

Photo: Screenshot – Lučka uprava Zadar

Direktor Luke javno tražio druge ulagače iz Kine

Vrlo je zanimljivo, da je ovom ljetos sigurnom ulagaču ostavljen vrlo dugi rok u kojem može uplatiti dionice koje upiše. Za upis je ostavljeno deset kalendarskih dana, ali je zato za uplatu ostavljeno čak 90 dana, odnosno do 9. ožujka 2018. godine, te „iznimno“ još 90 dana nakon isteka tog roka za uplatu, a to je onda sve do sredine lipnja.

Ovakvo produženje rokova za uplatu je pomalo iznenađujuće, ali kad se ima u vidu da je prilikom boravka kineskog veleposlanika u Zadru, na gospodarskom forumu održanom na Zadarskom sveučilištu prije nešto više od mjesec dana, direktor Luke Zadar d.d. Nikola Dragičević pitao veleposlanika kakve su mogućnosti da NR Kina ulaže u zadarsku teretnu luku, ovakvo prolongiranje postaje jasnije.

Kineski je veleposlanik pojasnio da NR Kina ne ulaže u privatne kompanije, nego za partnere traži državne tvrtke, ministarstva, lokalnu vlast, ulaže prije svega u infrastrukturne projekte. Moglo bi se, dakle, zaključiti kako interes uprave Luke Zadar za ulaganje države Kine u Gaženicu, te ovakvo prolongiranje rokova za uplatu dionica možda znači da biznismen Jianxiong Hua i nije baš sasvim izvjestan većinski vlasnik zadarske luke?

Po vijestima iz raznih medija on isto tako priprema ulaganja u Krapinske Toplice, njegova druga firma sprema se kupiti srbijanskog autobusera Ikarbus… No sve su to još uvijek samo najave.

Photo: Youtube/Screenshot

Mali dioničari osporavaju legalnost dioničarske skupštine

Možda u slučaju Luke Zadar zapinje zbog činjenice što su mali dioničari uložili prigovor na regularnost Dioničarske skupštine od 31. kolovoza? Zabilježba spora je u sudskom registru što znači da je još uvijek nepravomoćna odluka o dokapitalizaciji. To je isto kao kad netko želi prodati nekretninu, a u zemljišnim knjigama stoji zabilježba o hipoteci neke banke ili o sudskom sporu.

Žalba malih dioničara na regularnost Dioničarske skupštine rješavat će se na Trgovačkom sudu Zadar, po postupku predviđenom za parnice takve vrste, predmet je dodijeljen ali prva rasprava još nije održana. To znači da je kraj ovog postupka još dosta dalek.

U svakom slučaju do početka ožujka traje rok do kada Luxury Real Estate treba uplatiti najmanje 35 milijuna kuna, odnosno otkupiti 175.000 dionica. Ljetos se govorilo o „dokapitalizaciji teškoj 45 milijuna kuna“ a ovo je za deset milijuna kuna manje, pa ostaje za vidjeti hoće li ovaj projekt moći realizirati tvrtka s 20.000 kuna temeljnog kapitala kolika je registrirana financijska snaga Luxury Real Estate.

eZadar