RIJEKA: Obilježavanje zaštitnika pomoraca Svetog Nikole trajat će čak deset dana

Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca

RIJEKA – Obilježavanje blagdana Svetog Nikole u Riječkoj nadbiskupiji ove će godine trajati punih deset dana, najavili su na konferenciji za novinare povjerenik Apostolata mora Luka Lučić, tajnica Apostolata Marica Njegovan, pročelnica županijskog odjela za pomorstvo Nada Milošević i kapetan Darko Glažar, iz Udruge kostrenskih kapetana, piše Novi list.

Središnji događaj obilježavanja blagdana zaštitnika pomoraca, putnika i djece, bit će hodočašće pomoraca i građana brodom od Rijeke do Kraljevice, gdje je najstarije svetište Svetog Nikole na hrvatskoj obali Jadrana, koje će se održati prve adventske nedjelje, 3. prosinca.

Isplovljavanje brodova s hodočasnicima u konvoju predvođenim brodom »Vid« ispred Lučke kapetanije, te brodom „Sfera“ koji će prevoziti hodočasnike, predviđeno je za 9 sati, a konvoju će se ispred Urinja sati pridružiti školski brod »Vila Velebita II« s učenicima i građanima iz Bakra i okolice. Svečanu misu u crkvi sv. Nikole u Kraljevici u 11 sati predvodit će velečasni Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, dok se povratak hodočasnika iz Kraljevice planira u 14 sati.

Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca

U utorak, 5. prosinca, održat će se procesija u Rijeci. Okupljanje hodočasnika počinje u 17.45 sati ispred zgrade Luka Rijeka, u 18 sati procesija kreće prema Kapucinskoj crkvi na Žabici, gdje će svečanu misu u 18,30 sati predvoditi fra Tomislav Šanko, župnik crkve Sv. Nikole Tavelića na Turniću.

Na sam blagdan Svetog Nikole, 6. prosinca u 9 sati, u holu zgrade Jadrolinije održat će se molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu, a istoga dana, polaganjem vijenca u more ispred Rijeke i Kostrene, bit će odana počast svim stradalima i nestalima na moru, za koje će biti održane i mise u crkvama u Kraljevici, Kostreni, Voloskom i u Rijeci, u crkvi sv. Nikole Biskupa na Krnjevu. Od 11 do 12 sati, na Korzu će se besplatno dijeliti frigane srdele, dar tvrtke Ugor.

Dan kasnije slijedi darivanje malih pacijenata Dječje bolnice Kantrida, u subotu 9. prosinca ronioci će pohoditi kip Svetog Nikole u podmorju ispred Kraljevice, a u Hotelu Bonavia bit će održan Kapetanski bal. Program završava predavanjem o LNG industriji u organizaciji Udruge pomorskih kapetana Kostrena, 11. prosinca, u Narodnoj čitaonici u Kostreni.