PLAVA VRPCA VJESNIKA: Pogledajte za kakve poduhvate je nominirano 6 najhrabrijih

Foto: Wikimedia

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2017. nominirano je  6 poduhvata – 3 u pojedinačnoj konkurenciji i 3 u momčadskoj.

U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI Plava vrpca Vjesnika 2017.  dodijeljena je Zadraninu Luki Perošu (29), koji je kao 3. časnik palube na tankeru „STI Beryl“, brodara Scorpio tankers, spasio četvoricu indonežanskih ribara s tonuće ribarice, 250 milja od Singapura. Zbilo se to u noći na 2. prosinca 2016., a Peroš je zatražio od zapovjednika Indijca da ga u čamcu za spašavanje posada spusti u mrak i valove, s 21 m visine  (kao sedmerokatnica), kako bi spasio brodolomce. Zbog opasnosti od prevrtanja čamca, Peroš je spašavao po dvojicu ribara, a pritom je uspio nožem prerezati sidreni konop tonućeg ribarskog broda, koji  je u mraku stvarao problema prilikom spašavanja.

Photo: Pixabay/SPH

U konkurenciji  za pojedinačnu Plavu vrpcu Vjesnika 2017. još su bila dva poduhvata: 

1.         Zapovjednik nizozemskog broda „EEMS Sky“ (1800 t) Nino Palman iz Senja je 27. kolovoza spasio 52 migranta, 40 milja od Gibraltara, koji su na valovima od 1,5 m plutali u gumenoj brodici. Odlučan da spriječi prevrtanje „gumenjaka“, nakon što su ga privezali uz brod, Palman se iz sigurnosti svog broda spustio među uspaničene izbjeglice, od kojih su se neki doslovno preko njegovih leđa i ramena popeli na brod!?   Dužnost prvog časnika palube na „EEMS Sky“ obnašao je Slaven Tomić Ferić iz Splita.

2.         Dozapovjednik na kruzeru “Cristal Esprit“ Damir Rikanović (37) iz Kraljevice spasio je 17. veljače ove godine osmero francuskih nautičara, od kojih troje djece, s katamarana nasukanog na koraljni greben na Sejšelima.  On je u akciju spašavanja krenuo na 5-metarskom „gumenjaku“ po mraku i valovima,  koji se pritom u nekoliko navrata zamalo prevrnuo.

U MOMČADSKOJ KONKURENCIJI Plava vrpca Vjesnika pripala je posadi LNG tankera „Soyo“, brodara Teekay, pod zapovjedništvom Riječanina Andreja Vlašimskog (41), koji je 26. lipnja ove godine u Adenskom zaljevu po olujnom nevremenu, uz valove od 5 metara, rukovodio složenom  akcijom spašavanja 14 brodolomaca s potonulog tankera „Rama2“, od kojih je 13 preživjelo ovu nesreću. U spašavanje je bilo uključeno nekoliko brodova te zrakoplov i helikopter.

Photo: Youtube/Screenshot

U konkurenciji za  momčadsko priznanje Plave vrpce Vjesnika 2017. još su bila dva poduhvata:

1.         Posada broda „Pomer“ Uljanik plovidbe iz Pule pod zapovjedništvom Jasmina Ganibegovića s Raba je spasila četvoricu ekvadorskih ribara kod Galapagosa, 2. travnja ove godine, koji su prethodno 10 dana plutali u maloj ribarici bez pogona. Ribare je na moru uočio 3. časnik palube Marko Haramija s Grobnika.

2.         Posada jahte „Follow me V“ pod zapovjedništvom Andree Hubička iz Mošćeničke Drage po olujnom nevremenu u noći na 7. kolovoza ove godine pronašla je havariranu talijansku jedrilicu „Alexa“ spasivši svih 8 članova posade. Jedrilica je pronađena u talijanskim vodama, 32 milje od Novigrada (Istra), a u potrazi je sudjelovalo nekoliko brodova te helikopter talijanske obalne straže.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. novinar i pjesnik Ratko Zvrko, a likvidacijom političkog  dnevnika Vjesnik 2012. pokroviteljstvo nad dodjelom tog u svijetu jedinstvenog priznanja koje slavi kvalitetu čovjeka je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske.

SPH