Pogled u modro Udruge Argonaut: Čišćenje mora i priobalja kreće iz Murtera

MURTER – Projekt udruge Argonauta ‘Pogled u modro’ ovaj je mjesec započeo s pripremnim aktivnostima. Projekt je odobren u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode za 2017. godinu u organizaciji Ine pa će iz Argonaute organizirati brojne akcije s ciljem jačanja svijesti, edukacije i informiranja stanovništva o problemu zagađenja mora plastičnim otpadom, piše ŠibenikIn.

Izvršna direktorica Argonaute, Ivona Jadrić, povodom početka realizacije projekta kazala je da su iz udruge ponosni što su im odobrena sredstva za njihove brojne aktivnosti.

– Prvi puta smo sudjelovali u natječaju Zeleni pojas i jako nam je drago što su nam odobrena sredstva za aktivnosti poput akcije čišćenja podmorja koje smo posljednjih godina bili zapostavili zbog manjka sredstava, a koje su nam jako bitne za očuvanje podmorja Murterskog akvatorija. Organizirat ćemo i kampanju izrade te upotrebe platnenih vrećica na potpuni nov način te nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti u našoj zajednici i biti primjer drugima – kazala je Jadrić

Photo: Pixabay

Projekt će obuhvatiti sufinanciranje aktivnosti jačanja svijesti, edukacije i informiranja opće populacije djece i šire javnosti, domicilnog stanovništva i turista, kroz organiziranje lokalne kampanja izrade platnenih vrećica od recikliranih tkanina te kampanje za upotrebu platnenih vrećica umjesto plastičnih – da bi se upozorilo na problem zagađenja mora plastičnim otpadom.

– Organizirat ćemo akcije čišćenja podmorja i priobalja uz pomoć lokalnih volontera i volontera ronioca iz cijele Hrvatske, a nadamo se i podrški INA Kluba volontera. Tijekom akcija čišćenja podmorja pretraživat ćemo isto s ciljem pronalaska eventualne prisutnosti invazivnih algi roda Caulerpa. Čišćenje i pregled morskog dna obavljat će se u nautičkim uvalama na području Kornatskog otočja i otoka Murtera – poručuju iz Udruge.

Aktivnostima koje će Udruga Argonauta provesti u sklopu projekta omogućit će se očuvanje i zaštita morskog okoliša od otpada i invazivnih vrsta, edukacija i informiranje djece te šire javnosti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša, a osobito morskog.

Radovi na projektu započeli su 1. studenog, a završetak projekta očekuje se 30. travnja 2018 godine.

ŠibenikIn