MORSKA PISMA Iskona i Srdelica: Vrime o’ jubavi

Predbožićno vrijeme obično tempiraju glazbenici hazarderi koji imaju „božićni hit“, no malo koji to zapravo postane. Zvučniji ostanu evergreeni koje pjevušimo iz godine u godinu, pa je prava rijetkost čuti nešto novo što bi čovjeku ušlo u uho. Takvo bi moglo biti „Vrime o’ jubavi“ koju je klapa Iskon snimila s dječjim zborom Srdelice.

Toni Kesić / Photo: Facebook

Suradnja klape i dječjeg zbora

Do suradnje je došlo zbog našeg člana Marka Pecotića Pece koji je svoje prve morsko-glazbene korake napravio upravo u Srdelicama sredinom 80-ih, kazao je Toni Kesić, član klape i pomalo glasnogovornik.

– To nam je nedavno otkrio na jednom od Youtube uradaka „Ustanak i more“. Zavarili smo od smija kad smo vidili pismu Mikija Jevremovića i Srdelica, dok se Peco njiše u prvim redovima.

Peco je u trenutku pisanja članka bio na putu za Sloveniju i pojadao se da ga sve nešto neće ovih dana, ali je na lutriji zaradio pet kuna, a i spoznaja da je netko izvukao sličicu iz djetinjstva koje uopće nije bio svjestan, razvukla mu je osmjeh na lice.

Marko Pecotić nekad u Srdelicama i sad / Photo: Youtube/screenshot/Facebook

– Poanta je da za Božićnu priču ove pisme u spotu dovedemo i potomke svih članova klapa. I žene naravno (smijeh). Jedino je moj dobija varičele dva dana prije snimanja pa nije bija tamo, ali ta toplina doma nekako se najbolje uz pismu mogla dočarat familijarno – opisuje Kesić i dodaje kako je moguće da neke članove klape puca kriza srednjih godina.

Photo: Youtube/Screenshot

– Nekad je sve bilo nekako veselije, lepršavije, bezbrižnije. Nije ni čudo u ovoj našoj dici zapravo vidit baš sebe – prisjeća se Toni.

Famozna mortadela i gauda na pladnju

– Priča sa snimanja odvijala se u jednoj kući. Ako znate za čuveni duo „Matko i Brane“, e pa ovo je kuća od Brane.

Ako me pitate je li se dobro živi od pivanja sudeći po lipoj kući, a ja bi reka da je ako ćete pivat po pirevima. Pismu je napisa naš član, Vedran Roguljić – kaže Kesić i napominje da to ne smije zaboraviti spomenuti, pa dodaje kako je specifičnost spota da je snimljen u jednom kadru „iz ruke“.

Prekidamo ga pitanjem: Je li tu upletena neka bodulska nota, jer je tako lakše odraditi inače skupo snimanje spota? Pa povezujemo s uočenih par feta mortadele, čajne kobasice i nekog sendvič sira na stolu, umjesto bogatog Božićnog ručka?

– Nema se… kriza još traje – kaže Peco, prihvaćajući šalu i pojašnjava kako bi tehnički detalji poput rezanja skupog pršuta, bili teško objašnjivi nekim suprugama.

– Ma bezveze je šta na kraju spota kad kamera izlazi iz kuće i ide ka Srdelicama, zapravo ne vidite pravu gozbu… koju smo „satrali“. Mrak je bija tamo, a mi smo baš izili dobro naložene gradele! – Kaže Kesić.

Photo: Youtube/Screenshot

Povjerovali smo im oboma i uputili pitanje za dalje. Gdje će Iskon? Ostaje li klapa, krsti li se u grupu ili vokalno-instrumentalni sastav?

Dižemo ruke od autorskih pjesama i pojavljivanja na festivalima

– Evo novo je i možete ekskluzivno objavit da Iskon više neće pivat autorske pisme, niti nastupat na festivalima. Iznimka će bit jedino Šibenske šansone, za koje zadržavamo još kakav takav smisao, ali ostalo ne. Razlog? Evo, prinesi moje mišljenje; u Hrvatskoj se ponašamo ka da imamo 40, a ne 4 milijuna ljudi. Tako da se nakotilo i festivala i autora.

Photo: Youtube/Screenshot

Klapa smo jer smo uvik u klapskom akordu. Standardna postava je akustična gitara, bas gitara i udaraljke. To je nekakva poluakustična sviračka verzija i tako nastupamo stalno. Hoćemo li raditi nove pjesme ili ne – zasad ne znamo. Kriza je autorstva – zaključuje Toni Kesić, ali vraća se na pjesmu i poručuje: „Dajmo jedni drugima optimizam, vrime je o’ jubavi“…

J.G.