U Gružu službeno otvorena komunalna lučica Batala

Photo: Youtube/Screenshot/Dubrovnik TVnet

DUBROVNIK – Komunalna lučica Batala svečano je otvorena. Radovi na izgradnji komunalne lučice Batala započeli su u svibnju. Postavljeno je šest pontona, ukupne dužine 600 metara na koje je smješteno više od 500 plovila čiji vlasnici koji imaju zaključen ugovor o vezu sa Županijskom lučkom upravom Dubrovnik, piše Dubrovnik press.

– Izuzetno sam ponosan kao ravnatelj što imam čast nazočiti otvaranju ovog značajnog projekta. Puno se govorilo o ovom projektu proteklih godina, bilo je potrebno izraditi studije utjecaja na okoliš, idejna rješenja… Mi smo to strpljivo i marljivo radili unatoč određenim nesuglasicama. Ovo je, dakle, prva faza. Investicija je to od 12 milijuna kuna, od čega su dva milijuna vlastita sredstva, a za 10 milijuna kuna smo se kreditno zadužili pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, uz suglasnost Županije dubrovačko-neretvanske – rekao je Dadić, koji se zahvalio svima zaslužnima za ovaj projekt na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem i izvođačem radova tvrtki Marinetek NCP iz Šibenika.

– Dobili smo jednu komunalnu lučicu koja je prva na Jadranu ovakve vrste. Naši sugrađani sad imaju osiguran vez i cijene se neće povećavati. Na nama je da i dalje uz potporu DNŽ radimo na osmišljavanju budućih lokacija za komunalne vezove jer je potražnja velika.

Naveo je kako je u kontekstu komunalnih vezova “potražnja veća od ponude”.

– Ovdje smo napravili ono što nam je bilo zadano urbanističkim planom uređenja gruškog akvatorija. U onom dijelu gdje je koncesija dana za luku nautičkog turizma je bilo možda bolje ostaviti za domaće ljude i tako bi se riješio problem komunalnog veza u Gradu Dubrovniku. Morat će se o tome promišljati u budućnosti i vidjeti na kojim lokacijama bi se mogli raditi komunalni vezovi. Prostor postoji u lučici Solitudo gdje su već vezovi na “divlje”, dakle nisu pod našom ingerencijom. Potrebno je promišljati i druge lokacije, ali to treba prepustiti onima koji rade prostorne planove – objasnio je Dadić.

Photo: Youtube/Screenshot/Dubrovnik TVnet

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić čestitao je ŽLUD i Željku Dadiću na “ovom lijepom objektu”.

– Kad se lučica gleda i s magistrale izgleda vrlo lijepo. Trajalo je to dosta, nije jednostavno ove projekte realizirati; ponavljane su studije okoliša, usuglašavanje projekta, bile su to i intencije Grada da se proširi ova cesta… No, evo došli smo do završetka prve faze radova, jako smo s tim zadovoljni. Naš ravnatelj se ne zna hvaliti. Ovo je jedan od mnogih projekata koje je ŽLUD radio u Gradu Dubrovniku. Preko puta imamo pristanište u Gružu koje je otvoreno prije nekoliko godina, tu je i Porat, Komolac, Brsečine, Orašac, Koločep. Na puno mjesta se ulagalo, a to treba raditi i dalje – rekao je Dobroslavić.

– Imamo puno ovakvih projekata, a u tijeku su pripreme za važne projekte. Tu su dvije ribarske luke u Sustjepanu i Veloj Luci, trajektna luka Perna, pravo lučko pristanište u Polačištu, proširenje luke u Umblima, kao i u Cavtatu… – izjavio je Dobroslavić.

Na svečanom otvaranju sudjelovao je i zamjenik direktora Luke Dubrovnik Željko Raguž. Kazao je kako je ovo jedna od modernijih komunalnih lučica u Hrvatskoj, a za što zasluge idu, kazao je, “Županiji i Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik”.

– Drago nam je da su vlasnici malih baraka dobili svoj dom, ali kako je rekao i ravnatelj Dadić, cijene se neće povećavati. Gospodin Mato Franković je izrazio spremnost u drugoj fazi radova pomoći, dakle radi se tu o parking mjestima, istezalištu i hortikulturi. Tako da ćemo to sa zadovoljstvom iščekivati u budućnosti – zaključio je Željko Raguž.

Dubrovnik press