ŠOLTA – Najbolja svjetska destinacija za odmor u 2018.

ŠOLTA – Iako je MORE natjecanja za “naj-destinaciju”, svaku ne možemo utrpati u tematsku rubriku portala Morski.hr. Doista svatko danas može otvoriti blog, internetsku stranicu, rjeđi možda i agenciju i pritom ocjenjivati po osobnoj prosudbi što je “naj”. Svakako na važnosti daju one kvalifikacije koje doprinose većoj populaciji koja to (pr)ocjenjuje. Tako će se nakon Zadra i Zagreba, kule i papuče, ne samo na još jednoj takvoj ljestvici doista zaslužno naći jedna skromna Šolta. I kamo sreće da nije bila tek jedna od mnogih “najnešto”. A evo i zašto.

Photo: Wikimedia

Šolta je tako došla na prvo mjesto Top 50 svjetskih destinacija za odmor u 2018. Američkog mjesečnika za putovanja sa sjedištem u New Yorku, Travel Leisure, prenosi Dalmacija danas.

– Dragulj Jadranskog mora, Hrvatska je destinacija s više od 1.200 otoka, no putovanje među njima je dugo diktirano skupim privatnim plovilima i sporim javnim prijevozom. U 2018. godini to će se promijeniti. Popularna aplikacija za vožnju je pokrenula mogućnost brodskog transfera na zahtjev i privatne ture duž dalmatinske obale. Zato, krenite u smjeru Šolte, brežuljkastog otoka, samo devet nautičkih milja od Splita. – napisala je novinarka Kate Springer.

Photo: Wikimedia

Turisti je često ne primjete u “moru” većih otoka s atraktivnijom ponudom

– Često zanemarena u korist razvijenijih, blještavijih susjeda poput Hvara ili Brača, Šolta osvaja svojom jednostavnom ljepotom. Kameni otočić postao je sinonim za netaknutu prirodu (šljunčane plaže, tirkizna voda, bujne zelene površine), srednjovjekovna sela, vinogradarstvo i maslinarstvo. – napisala je.

Nakon Šolte, na listi su se našli gradić Greenville u Južnoj Karolini, otok Grenada, Buenos Aires, Los Cabos i drugi. Cijeli popis pogledajte OVDJE.

D.G.