VIDEO: Crnogorac snimio napad pirata na njegov brod

Photo: Youtube/Screenshot

Državljanin Crne Gore Alen Bikić dio je posade broda iz Singapura kojeg su napali pirati. Radilo se o gliseru s dva motora i posadom od 8 članova na kojem su imali zalihe goriva, ljestve s kukom i 3 kalašnjikova. Nosili su maske na licu.

Incident se dogodio 7. prosinca ispred nigerijske luke Onne.

– Borba za opstanak trajala je sat vremena. Oko 6 sati primijetili smo na radaru vrlo mali objekt koji nije bio vidljiv golim okom, ali naš prvi časnik je reagirao na vrijeme i odmah promijenio smjer. Ubrzo je taj mali objekt pri brzini od 19 čvorova pratio naše pokrete i pokušavao nas presresti što je i na kraju i uspio. Radilo se o gliseru s duplim motorom i posadom od 8 članova na kojem su imali zalihe goriva, ljestve s kukom i 3 automatske puške, najvjerojatnije kalašnjikov. Nosili su maske na licu – naveo je Bikić za portal crnagora.me.

Dodao je da je na videu prikazan samo dio od skoro dvije minute, iako je “borba za opstanak” trajala nepunih sat vremena.

– Nakon što su primijećene namjere posade glisera, kapetan je počeo s tzv. cik-cak manevrima otežavajući piratima ukrcaj i dao naredbu za maksimalnu brzinu. Imali smo sreću jer je bodljikava žica bila postavljena oko svih rubova našeg broda. Tako da nakon neumornih pokušaja pirata da sa svih strana broda nađu neki prolaz  za ukrcaj, na našu sreću nisu uspjeli. Posljednji pokušaj je bio s desne strane broda ali smo kao našu posljednju nadu iskoristili četiri signalne rakete koje smo ispalili u pravcu pirata i na kraju su odustali, ali su još nekih sat vremena održavali distancu od našeg broda, i zatim na kraju su znatno ostali iza nas – opisuje u pismu Bikić.

I.B.