1 min. čitanja

VIDEO: Rijetka snimka lakonogog raka iz Komiškog zaljeva

VIDEO: Rijetka snimka lakonogog raka iz Komiškog zaljeva
Photo: IOR Facebook video/Screenshot

SPLIT/KOMIŽA – Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je rijetku snimku raka na svojim Facebook stranicama. Iako brojčano nije ugrožen, razlog zašto je rijetka leži u tome da je ovaj rak oprezna i plaha životinja.

Percnon gibbesi (lakonogi rak), strana je vrsta deseteronožnog raka širine tijela do 3 cm i karakteristično dugačkih nogu. U Sredozemno more je vjerojatno doputovao iz Atlantika, a prvi put je zabilježen 1999 na Siciliji.

Photo: IOR Facebook video/Screenshot

Do danas je zahvatio većinu zemalja Sredozemlja. U ovom kratkom filmu snimljenom u Komiškom zaljevu možete vidjeti kako se hrani brsteći sitne alge. Populacija mu je zaista velika, izbrojali smo čak do 5 jedinki na površini kvadratnog metra. Ali uočiti ga nije lako jer se radi o iznimno plahoj životinji koja se obično sakrije prije nego je ugledamo. Kako onda snimiti takvu životinju? Jedino na način da postavite kameru na dno mora gdje bi rakovi trebali biti, pustite je da snima, a vi iz velike udaljenosti pratite da li će se nešto pojaviti u odabranom kadru. Potrebno je puno strpljenja! Vidite li negdje ovu vrstu, molimo vas da nam javite, stoji u pozivu iz Instituta.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.