Obalna straža dobila novog zapovjednika

SPLIT – Kapetan bojnog broda Milan Blažević novi je zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske, a na svečanoj primopredaji održanoj u Splitu tu je dužnost preuzeo od dosadašnjeg zapovjednika Obalne straže komodora Ive Raffanellija, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Prigodnim riječima komodor Ivo Raffanelli osvrnuo se na proteklo vrijeme koje je proveo na dužnosti zapovjednika izrazivši zahvalnost ponajprije svojim suradnicima, pripadnicima Obalne straže, ali i svim ostalima čiji je doprinos bio i biti će od osobitog značaja za rad ove postrojbe, no i za HRM općenito.

Photo: HRM/I.Hržić

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, novi zapovjednik Obalne straže RH kapetan bojnog broda Milan Blažević između ostalog je istaknuo: “Vjerujem da će moja znanja, stečena iskustva i sposobnosti opravdati povjerenje koje mi je ukazano postavljanjem na ovu časnu dužnost. No, u tom procesu nužna karika je podrška sviju vas, a posebno mog prethodnika koji je uspješno vodio ovu postrojbu u protekle tri godine.  Vjerujem da ćete mi ju pružiti, na zadovoljstvo i dobrobit sviju nas te na čast i vjernost našoj domovini Hrvatskoj!”.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Stipanović zahvalio se komodoru Raffanelliju na njegovu doprinosu izgradnji i razvoju Obalne straže RH istaknuvši pritom postignuća ove postrojbe u proteklom razdoblju: “Obalna straža danas je jedan od najvažnijih čimbenika pomorske sigurnosti RH na moru. Možemo biti uistinu ponosni, kako na učinjeno, tako i na planove koje smo zacrtali u cilju daljnjeg razvoja ove postrojbe. Naravno, ništa od tog ne bi bilo moguće da nije vas, pripadnica i pripadnika Obalne straže, da nije vašeg zalaganja, vašeg angažmana na moru, vašeg sudjelovanja u operaciji TRITON, vašeg nadzora površinske situacije na moru i kad je bonaca i kad je nevera, i kada je teško jugo … Vi ste uvijek na moru, spremni za sve izazove koje nosi 21. stoljeće. Na tome vam od srca čestitam i zahvaljujem!”

Photo: HRM/I.Hržić

Kapetan bojnog broda Milan Blažević rođen je 8. ožujka 1967. godine u Metkoviću. Osnovnu i srednju završio je u Pločama. Na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu (nautički smjer-topničko raketna specijalnost) diplomirao je 1989. godine. Zapovjedno stožernu školu (1998.) te Vojno diplomatsku školu (2007.) završio je u Zagrebu. Mornaričku ratnu školu završio je 2011. godine u Newportu (SAD). Završivši Poslijediplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 2009. godine stječe zvanje magistra društvenih znanosti.

Prekidajući vojnu službu aktivno se priključuje u obranu domovine. Kao dragovoljac Domovinskog rata, od sredine rujna 1991. pripadnik je Zbora narodne zaštite. Po ustrojavanju HRM-a obnaša dužnosti: oružnog časnika na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV” (RTOP 11); 1994. zamjenika zapovjednika na raketnoj topovnjači “Šibenik” (RTOP 21) te od 1997. do 2006. zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Dmitar Zvonimir” (RTOP 12).

Photo: MORH/T. Brandt

U razdoblju od 2006. do 2008. načelnik je Katedre topničko – raketnog oružja na Hrvatskom vojnom učilištu. Od 2008. do 2013. obnaša dužnosti zapovjednika Divizijuna površinskog djelovanja te načelnika stožera Flotile HRM-a, nakon čega biva postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Obalne straže. Na dužnost zapovjednika Obalne straže RH dolazi sa dužnosti načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRM-a koju je obnašao od veljače 2015.  godine.

Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Redom Hrvatskog trolista. Oženjen je i otac dvoje djece, navode iz Ministarstva obrane.

R.I.