ZAKON O OTOCIMA – Dodatno razrađen nakon prijedloga Pokreta otoka

Otok Iž / Photo: Boris Kačan

Na najavljenu objavu finalnog prijedloga Zakona krajem listopada Pokret otoka javno je reagirao te pozvao članove Ministarstva i radne skupine da se ne žure te da izradi konačnog prijedloga Zakona pristupe sustavnije uzimajući u obzir sve relevantne primjedbe zainteresirane javnosti, a osobito one koji dolaze od samih otočana. Zahvaljujući razumijevanju i podršci te konstruktivnom promišljanju zajedničke suradnje svih uključenih, prijedlog zakona se dodatno izmijenio.

Uvršteni su brojni pristigli komentari stručnjaka i organizacija duž cijele obale i otoka koji aktivno djeluju u svojim lokalnim zajednicama te razumiju konkretnu otočnu problematiku. Posljednji prijedlog Zakona o otocima ugodno nas je iznenadio i bitno se razlikuje od verzije s kojom smo započeli te smo izuzetno sretni što možemo kazati da postoji dobra volja državne uprave za aktivno slušanje i podržavanje stajališta i prijedloga ljudi na čiji život utječu zakoni i zakonski akti koji se donose.

Prihvaćeni brojni prijedlozi Pokreta otoka

Na prijedlog Zakona reagirali smo sukladno mišljenju stručnjaka, članova Pokreta te predložili sljedeće izmjene koje su se i uvrstile u konačan prijedlog Zakona:

  • jasnije razlikovanje povremenih i stalnih otočana kroz definiranje pojma otočanina
  • definirani su otoci sa specifičnim područnim ustrojstvom
  • uvrštenje članova civilnog društva i zainteresirane javnosti u savjetodavno tijelo 
  • poticanje društvenog poduzetništva i zadrugarstva na otocima
  • snažnije i konkretnije poticanje djelovanja civilnog društva
  • konkretiziranje načina praćenja otočnih povlastica
Photo: Morski.hr

Održana sjednica radne skupine

Danas se održala još jedna sjednica radne skupine u kojoj je sudjelovala Andreja Baraba, koja se već dugi niz godina bavi otocima i zalaže za njihov odgovoran razvoj. Andreja je današnji dan provela s ostalim članovima radne skupine prolazeći stavak po stavak Zakona kako bi isti bio spreman za daljnju proceduru odnosno e-savjetovanje za širu zainteresiranu javnost.

“Prema riječima Pomoćnice ministrice gđe. Tajane Huzjak, Ministrica i premijer svesrdno podržavaju donošenje ovog zakona. S obzirom na propisanu proceduru, očekivani rok za stupanje na snagu je kraj drugog kvartala 2018. Prijedlozi upućeni na prošlu verziju su uglavnom usvojeni, a općenito je suradnja Uprave na vrlo visokoj razini. Cjelokupan proces odvija u zadovoljavajućem smjeru i dokaz je da dvosmjerna komunikacija daje rezultat. Današnja konstruktivna rasprava i  prijedlozi za doradu biti će u što kraćem roku objedinjeni, ažurirani prijedlog zakona dostavljen članovima radne skupine te nakon toga upućen na koordinaciju ministara, premijeru te na e savjetovanje.” Kratko nas je o rezultatima današnjeg višesatnog sastanka izvijestila Andreja.

Zakon o otocima uskoro na e-Savjetovanju

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje svima zainteresiranima pregled otvorenih javnih savjetovanja, kao i aktivno sudjelovanje u njima. Za aktivno sudjelovanje u javnim savjetovanjima potrebna je registracija u aplikaciju e-Savjetovanja.
Budite i vi dio promjene i svojim aktivnim i konstruktivnim djelovanjem doprinesite kreiranju zakonodavnih okvira i akata koji se tiču vaših prava i oblikovanja životnih okolnosti.