Jadrolinija obnavlja flotu za zadarske otoke

Foto: Morski.hr

ZADAR – U Zadar je stigla kompletna nova uprava Jadrolinije na sastanak sa županom Zdenkom Longinom oko plovidbenog reda sa zadarskim otocima. Na poziv župana Božidara Longina stigao je predsjednik uprave David Sopta, kao i nova ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović. Uz predstavnike županije, sastanku su nazočili otočni načelnici, predstavnici Lučke uprave Zadar i Grada Zadra.

– Sastanak je protekao u iznimno pozitivnom tonu. Jadrolinija i Agencija ZOLPP iskazale su spremnost pomoći nam u rješavanju naših zahtjeva. Dakle, ne smije se dogoditi da Dugi otok, kao jedan od sedam najvećih jadranskih otoka, ima samo četiri povratne linije, a ostalih šest otoka ima znatno veći broj linija. To ćemo sigurno promijeniti – poručio je nakon sastanka župan Longin.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim linijama na zadarskom području, a posebna tema bila je kvaliteta flote – s naglaskom na trajekte koji plove prema Tkonu i Preku.

– Svjesni smo stanja naše flote, intenzivno radimo na tome i vjerujemo da će u budućnosti na ovo područje stići novi i moderniji brodovi kojima ćemo zamijeniti ove starije. Kao nova Uprava Jadrolinije otvoreni smo za sve razgovore i suradnju s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom. Zadar nam je važna luka koja ima poveznicu sa svim otocima u zadarskom arhipelagu. Želimo poboljšati suradnju i pokušati izaći ususret zahtjevima otočana tako da sljedeća sezona bude što kvalitetnija i uspješnija – rekao je predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta.

Photo: Zadarska županija

Ipak, zahtjevi stanovnika Ugljana i Pašmana za modernijim trajektima, predstavnika Dugog otoka za uvođenjem barem još jedne povratne linije, ali i svi ostali zahtjevi otočana na kraju će ipak ovisiti o financijama. Agencija ZOLPP, odnosno Vlada, izdvojila je ove godine 297,7 milijuna kuna za otočno povezivanje, u 2018. se planira 310 milijuna kuna, od čega na Zadarsku županiju otpada 30 posto tog novca.

– U okviru tih mogućnosti pokušat ćemo iznaći rješenja. Agencija za obalni linijski pomorski promet provodi sastanke usuglašavanja redova plovidbi. Razmotrili smo još jednom svu problematiku pomorskog povezivanja zadarskog područja, na kojem su predstavnici lokalne samouprave iznijeli svoje zahtjeve, a Agencija, kao i brodari koji održavaju linije, u skladu s proračunskim i zakonskima mogućnostima, pokušat će izaći ususret i pronaći rješenja – zaključila je ravnateljica Agencije Paula Vidović.

Posebna tema sastanka bila je i povratak cjelogodišnje trajektne linije Zadar – Ancona. Osim turističkog potencijala, župan Longin tu veliku priliku vidi i za razvoj teretnog prometa, odnosno da bi nova luka Gaženica tom linijom mogla biti poveznica istočne i zapadne Europe.

– Idući sastanak dogovoren je za sredinu veljače do kada će Jadrolinija ispitati sve mogućnosti nabavke broda koji bi mogao prevesti veći broj šlepera. Zadar mora imati cjelogodišnju vezu s Anconom i oni su pokazali razumijevanje da u što skorije vrijeme tu liniju stave u funkciju – zaključio je Longin.

R.I.