Vježba u Brodosplitu: Luka sigurna za međunarodni promet

Photo: Brodosplit

SPLIT – U Brodosplitu je u četvrtak održana redovita vježba radi provjere mjera i postupaka iz Plana sigurnosne zaštite te je utvrđeno kako je luka tog brodogradilišta sigurna za međunarodni promet, priopćeno je iz Brodosplita.

Tijekom insceniranog porinuća putničkog broda i spuštanja lijevoga bočnog sidra, kako je objašnjeno u priopćenju, u vježbi provjere sigurnosnih mjera puknuo je lanac i dogodile su se nepredviđene radne nesreće u kojima je ozlijeđena nekolicina radnika koji su sudjelovali u spuštanju sidra.

Nekoliko “teško ozlijeđenih” ljudi trebalo je što prije spasiti dok se novogradnja kretala prema kamenoj hridi.

Photo: Brodosplit

U vježbi zaštite brodogradilišne luke među ostalima su sudjelovali pripadnici Županijskog centra 112, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Splitu, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka, Operativno-komunikacijskoga centra MUP-a i splitske Lučke kapetanije te pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu Brodosplita i drugi.

Vježba koja je uključivala nepredviđene radne okolnosti i evakuaciju radnika s novogradnje bila je praktična provjera sigurnosti luke splitskoga brodogradilišta, osposobljenosti radnika za hitne intervencije, koordinaciju djelovanja tijekom nesreće s posljedicama za ljude i imovinu te suradnju i prijenos informacija drugim ustanovama, specijaliziranim tvrtkama i organiziranim snagama, navodi se među ostalim  u priopćenju Brodosplita.

Stožer sastavljen od predstavnika svih službi zaključio je kako je vježba izvedena uspješno te da je luka Brodograđevne industrije Split sigurna za međunarodni promet, stoji na kraju priopćenja iz kompanije.