Brod koji ne smije nigdje pristati pa plovi u krug

Photo: Screenshot/Youtube

Ujedinjeni narodi su 10. listopada ove godine odlučili da sjevernokorejski teretni brod Hao Fan 6, dug 140 metara ne smije pristati u nijednu luku na svijetu. Brod je naime prekršio mjere sankcija koje je UN nametnuo Sjevernoj Koreji, odluka je donesena vrlo naglo, a u trenutku donošenja odluke Hao Fan 6 se nalazio južno od Južne Koreje, barem tako govore podaci koje ima MarineTraffic, koji prati lokacije svih brodova po svjetskim morima. Satelitski signal sa broda čuo se sve do 23.17 sati 10. listopada, a onda su nestali i signal i brod.

To inače nije bio prvi put da je neki brod Sjeverne Koreje pod sankcijama. Brod Jie Shun jedan je od četiri broda kojima je zabranjen pristanak u bilo koju luku, a njega su 2016. godine uhvatile egipatske vlasti nakon što su otkrili da se na brodu krijumčari tisuće raketnih granata iz Sjeverne Koreje. Panamske vlasti su 2013. godine zadržale brod Chon Chon Gang, jer su na brodu našli sustave za borbene avione MiG i gomilu eksploziva, a sve je bilo skriveno ispod vreća sa šećerom.

Međutim, zabrane su se u međuvremenu proširile. UN je nedavno donio odluku da se Sjevernoj Koreji zabranjuje izvoz roba, poput ugljena i metala, što je bio glavni izvor novca kojim se financirao luksuzni život političke elite Sjeverne Koreje, kao i financiranje njihovog nuklearnog programa. Sve je dodatno ubrzao američki državni tajnik Rex Tillerson koji je pozvao međunarodnu zajednicu da postroži sankcije prema Sjevernoj Koreji nakon što je Kim Jong Un testirao balističke rakete i ispaljivao ih prema južnokorejskom i japanskom moru.

Složili su se kako će Sjevernu Koreju najviše pogoditi ako im zabrane morsku trgovinu robom, jer će time u velikoj mjeri odrezati dolazak keša u Sjevernu Koreju. Prema nekim analizima čak 180 brodova imalo je veze sa Sjevernom Korejom kojoj su pomagali u izvozu robe. To je još uvijek najveće pitanje – koliko je brodova poput Hao Fan 6 koji plove morima i tako krcaju novac režimu u Pjongjangu?

Photo: Screenshot/Youtube

Putevi broda Hao Fan 6 zadnjih tjedana prije nego mu je zabranjen pristanak u sve svjetske luke, a koji inače može nositi oko 8,5 tona tereta, bili su uglavnom oko Južne Koreje, što su opet podaci koji su se očitivali preko satelita i uglavnom su točni. Podatke prati IMO, International Maritime Organization, a brodovi svoje satelite mogu isključiti i više im se ne može ući u trag. Kada ih ponovno uključe, podaci o lokacijama plovidbe pokazuju zapravo “rupu”.

“Gotovo da ni ne postoji način da se kapetane brodova može spriječiti da samostalno isključuju transpondere”, rekla je za CNN Andrea Berger, stručnjakinja za sjevernokorejski nuklearni program.

Nakon što je Hao Fan 6 nestao s radara, odnosno isključio transpondere 10. listopada, nisu ga uključivali do kraja mjeseca. Bergerova kaže kako nije neobično da brodovi koji imaju veze sa Sjevernom Korejom i koji su uključeni u neki ilegalni posao s tom državom isključuju transpondere u nekom vremenskom razdoblju. Stručnjaci također navode da brodovi nerijetko isključuju transpondere ako je brod u opasnosti, najčešće je to opasnost od pirata.

Podaci broda Hao Fan 6 govore da je 2016. tri puta išao u Sjevernu Koreju i to standardnom rutom koja je poznata za prijevoz ugljena. Dva puta je primijećen u jesen 2016. kod sjevernokorejskog lučkog grada Nampoa. Prvi put 27. rujna, a potom 17. listopada, kada je brod od Lanshana, obalnog gradića u Kini poznatom kao terminal za brodove koji prevoze ugljen, krenuo prema Nampou. U Sjevernoj Koreji je bio opet 20. listopada, kada je narednih nekoliko dana opet isključio transpondere.
Merita Arslani, Express / CNNNews.com.au