Nakon više od mjesec dana na dnu, uspješno izvađen potonuli Brodospasov brod Silni

PULA – Pomorska akcija vađenja potonulog broda ‘Silni’, u vlasništvu tvrtke Brodospas d.o.o., uspješno je okončana, izvijestilo je Ministarstvo mora.

Motorni brod ‘Silni’ u potpunosti je potonuo 13. studenog nakon što je u pomorskoj nesreći pretrpio strukturna oštećenja uslijed udara novogradnje naftne platforme, dok je ista nekontrolirano plutala lukom tijekom trajanja izrazito jakog nevremena.

Photo: MPPI
Akcija vađenja broda započela danas u 08.00 sati u organizaciji Lučke kapetanije Pula te u koordinaciji sa Obalnom stražom RH, Lučkom upravom Pula, Pomorskom policijom Pula, Javnom vatrogasnom postrojbom Pula, Jadranskim pomorskom servisom Rijeka, Uljanik brodogradilištem Pula, tvrtkom Marina Nerezine d.o.o., specijaliziranom i ovlaštenom za komercijalna vađenja plovila te tvrtkom Dezinsekcija d.o.o. iz Pule.Potonuli motorni brod ‘Silni’ izvađen je sa dna luke pomoću dvije lučke plovne dizalice, na način da je jednom dizalicom brodski trup osiguran tzv. čelik-čelima s krmene strane, dok je druga plovna dizalica na isti način pristupila pramcu te je brod u 13.00 sati sinkroniziranim manevrom u potpunosti zvađen iz mora i odložen na maonu, odakle je potom otegljen u brodogradilište Uljanik, na obalu Galeb, gdje je osiguran u 14.00 sati i čime je ova akcija uspješno okončana.

Photo: MPPI

Prilikom vađenja potonulog motornog broda dogodilo se u kontroliranim uvjetima onečišćenje mora manjeg intenziteta, koje je odmah i sanirano, budući da je brod bio opasan plutajućim branama.

R.I.