U Šibenski akvatorij dogodine dolaze najbolji svjetski jedriličari

Photo: Sergii Gulenok/Unsplash

ŠIBENIK – Marina D-Marin Mandalina u 2018. godini domaćin je prestižnih regata koje će u šibenskim vodama okupiti najbolje jedriličare iz brojnih zemalja svijeta, a upravo će se prva utrka sedme sezone TP52 SUPER SERIES, najboljeg svjetskog natjecanja jednotrupaca, održati u šibenskom akvatoriju, piše ŠibenikIn.

– D-Marin u posljednje se dvije godine pozicionirao kao sinonim za regate najpoznatijih svjetskih klasa. Bili smo domaćini regata u sklopu Farr 40 Adriatic Circuit prvenstva 2016, čime je ovo prestižno natjecanje prvi puta došlo u Hrvatsku. Ove godine otišli smo korak dalje i organizirali regate Europskog prvenstva i Europske lige u klasama Melges 20 i Melges 32 te ugostili CRO ORC D-Marin Kup i Prvenstvo Hrvatske za krstaše. TP52 SUPER SERIES, Croatian Sailing League i European Match Race Tour nastavak su naših aktivnosti u promoviranju sportskog i rekreativnog jedrenja u Hrvatskoj te snažnijem pozicioniranju Šibenika kao top destinacije za jedrenje – naglasio je Selcuk Balci, direktor D-Marin Mandaline.

Photo: Max Pixel

Regata TP52 SUPER SERIES održat će se u vodama oko Šibenika od 22. do  27. svibnja 2018. godine, a kod nas će dovesti oko 500 sudionika iz više od 20 zemalja. Među njima je velik broj sadašnjih i bivših olimpijskih prvaka, kao i pobjednici najznačajnijih svjetskih regata poput Americas Cupa.

– U veljači sljedeće godine započinje Croatian Sailing League, prva jedriličarska liga u Hrvatskoj namijenjena isključivo klubovima i timovima. U prvoj sezoni, osam posada borit će se za titulu najbolje posade, a pobjednik će dobiti pravo nastupa na Champions League 2019 i mogućnost natjecanja za titulu World Best Club of the Year. Prva regata kvalifikacija održat će se 3. i 4. veljače, a druga 12. i 13. svibnja 2018. godine. Veliko finale na rasporedu je od 9. i 10. lipnja 2018.

Sljedeće godine održat će se i regate European Match Race Toura. Otvaranje European Match Race Toura u Šibeniku će, od 16. do 18. veljače 2018., okupiti deset najboljih match race posada. Šibenik Youth Match Race Trophy održat će se 9. i 10. rujna 2018. i omogućiti mladim posadama da se okušaju u ovoj svjetski priznatoj disciplini. Open Croatian Match Race Championship na rasporedu je od 16. do 18. studenoga 2018., a dvije najbolje posade dobit će Wild Card za European Match Race 2019.

ŠibenikIn