LOŠINJ: Centar za znanost Plavog svijeta dobiva nove prostore u bivšoj vojarni

VELI LOŠINJ – U bivši Dom JNA na Velopinu uselit će Centar za znanost o moru Instituta Plavi svijet, kroz čiji je Edukacijski centar u Velom Lošinju od 2003. godine prošlo   više od 100 tisuća posjetitelja, 500 školskih skupina, mnogobrojne organizirane turističke skupine… Ta sada devastirana zgrada idealno je mjesto za veliki projekt, jedinstven u Hrvatskoj, piše Novi list.

Prošlo je mjesec dana otkako je povjerenstvo Ministarstva državne imovine prihvatilo prijedlog Grada Malog Lošinja o darovanju dviju napuštenih zgrada koje su ranije bile u funkciji vojske – zgrade Carinarnice u središtu grada, na Rivi lošinjskih kapetana, te bivši Dom JNA na Velopinu. Darovnicu je kao dar za Dan Grada trebao na svečanost održanoj dan uoči blagdana zaštitnika mjesta, sv. Martina, donijeti ministar državne imovine Goran Marić. No, kako se upravo toga dana u Saboru glasalo o povjerenju Vladi, ministar Marić morao je ostati u Zagrebu, a s njime je u Zagrebu ostala i darovnica koju je obećao donijeti »prvom prilikom«.

Međutim, ta se prilika još nije ukazala pa je i jedna sjajna lošinjska priča, čiji počeci sežu još u 2009. godinu, i dalje na čekanju. Riječ je o priči o Muzeju znanosti o moru – odnosno o Centru za znanost o moru kako se taj projekt sada naziva – koju je pokrenula nevladina udruga Institut Plavi svijet. Centar za znanost o moru trebao bi, naime, useliti upravo u jedan od tih objekata – onaj na Velopinu. O toj ideji svjedoči i ploča postavljena u podnožju ove već godinama ruševne i devastirane zgrade s čije terase puca predivan pogled na Mali Lošinj.

Neadekvatni uvjeti

Zgrada je izgrađena pedesetih godina prošloga stoljeća, a od 1970. godine je napuštena i od tada propada. Istina, iz središta grada vidi se samo njezin krov jer se nalazi na predjelu prekrivenom gustom šumom, no, kada se priđe jasno je da ova ruševina, osim što se, kako kažu u Plavom svijetu, »loše odražava na javnu sliku grada« predstavlja i potencijalnu opasnost za prolaznike. Stolarija na zgradi je dotrajala, unutrašnjost je potpuno devastirana, zidovi su išarani grafitima…

– Dobijemo li konačno tu zgradu, čeka nas jako puno posla, najmanje sljedećih pet godina, kaže Andrea Borić, voditeljica Lošinjskog edukacijskog centra o moru koji je sada smješten u Velom Lošinju, u prostoru površine svega 160 četvornih metara u zgradi koja datira iz 1826. godine. Iako je prije useljenja ta zgrada temeljito rekonstruirana, u Centru navode da »postoje mnogi nerješivi problemi povezani sa starosti objekta«.

Osim toga upozoravaju i da je nedostatak prostora također postao značajan ograničavajući faktor s obzirom na to da s godinama raste broj zaposlenika, volontera i studenata koji su uključeni u rad Lošinjskog edukacijskog centra o moru. Centar je, naime, središnja točka za prezentaciju rada Instituta Plavi svijet, glavni edukacijski centar o moru u regiji, budući da je prvi ovakve namjene na istočnoj obali Jadranskog mora, ali i turistička atrakcija jer stalne i povremene izložbe, organizirane radionice i predavanja za posjetitelje te interaktivne multimedijske prezentacije, privlače i goste koji dolaze na Lošinj.

Photo: Boris Kačan

Odlična lokacija

O zanimljivosti i atraktivnosti najbolje govore brojke koje se mogu pronaći i na službenoj web stranici Plavog svijeta: od otvaranja 2003. godinu kroz prostor u Velom Lošinju prošlo je više od 100 tisuća posjetitelja, 500 školskih skupina, mnogobrojne organizirane turističke skupine, a održane su u njemu i brojne međunarodne konferencije, profesionalni sastanci i radionice.

Sve to su razlozi zašto se prije gotovo desetljeća i počelo razmišljati o novom prostoru koji bi, kako kažu u Plavom svijetu, »ispunjavao sve uvjete za pozicioniranje izvanredne javne ustanove kojoj ne bi bilo premca uz obale Jadranskog mora, pa i šire«. Ta institucija, prema prvim zamislima, trebala je biti muzejski centar – dinamičan, interdisciplinaran i privlačan sadržajima široj javnosti.

Baš po mjeri za 21. stoljeće. Napuštena zgrada na Velopinu sve je tražene zahtjeve zadovoljavala – prostora za realizaciju takve ideje ima dovoljno, a prednost joj je i to što se nalazi na glavnoj obali u Malom Lošinju, na lokaciji kojoj je moguće prići i iz središta grada i iz uvale Čikat, s mora i s kopna – automobilima, autobusima i brodovima.

Novi list