Foto: Morski.hr

Iznenadna odluka Agencije za obalni linijski pomorski promet o poskupljenju cijene trajektnih karata za otočane i to za vrijeme blagdana, podigla je na noge brojno otočko stanovništvo. Poskupljenje se ipak nije provuklo mimo bure u javnosti, pa je reagiralo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je naložilo Agenciji da spornu odluku mora povući. Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti.

Odluka Agencije stavljena izvan snage, cijene otočnih karata ostaju iste kao i u 2017.

 Na poticaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, održalo je u četvrtak, 28. prosinca 2017. godine, sjednicu na kojoj je izvan snage stavilo Otočni cjenik za 2018. godinu, a prema kojem bi na dijelu linija došlo do određenog povećanja cijena otočnih karata.

Kao što je i jučer najavljeno, navedeni Otočni cjenik za 2018. neće se primjenjivati, već će korisnici otočnih iskaznica prijevoz s otoka i na otoke i dalje plaćati prema Cjeniku iz 2017. godine. Također, za djecu od 3 do 12 godina u izvansezonskom i sezonskom razdoblju primjenjivat će se cijena iz 2017. godine.

Agencija za obalni linijski pomorski promet tihim poskupljenjem otočanima čestitala Božić

Photo: Morski.hr

Naime, novi Otočni cjenik bit će definiran nakon donošenja Zakona o otocima, a što se očekuje tijekom 2018. godine te odgovarajućim izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojim će se obuhvatiti i pitanje otočnih karata.

Međutim, potrebno je naglasiti kako dio Odluke Vijeća, a koji se odnosi na smanjenje cijena u izvansezonskoj i sezonskoj plovidbi na državnim linijama, ostaje na snazi. To znači da će, primjerice, cijena za prijevoz automobila u izvansezonskom i sezonskom razdoblju na trajektnoj liniji Split – Vela Luka – Lastovo biti manja za do 160 kuna, na trajektnoj liniji Vis – Split biti manja za do 45 kuna, na trajektnoj liniji Zadar –Mali Lošinj za do 37 kuna, na liniji Stari Grad – Split za do 30 kuna i sl.