1 min. čitanja

Pismo s Titanika prodano na aukciji za rekordnih 1,1 milijun kuna

Pismo s Titanika prodano na aukciji za rekordnih 1,1 milijun kuna
Photo: Youtube/Screenshot

Posljednje pismo kojeg je majci napisala žrtva najpoznatije pomorske tragedije, prodano je na aukciji u Devizesu u engleskoj pokrajini Wiltshire za vrtoglavu cijenu od čak 1,1 milijun kuna.

Pismo je napisao putnik prve klase, Alexander Oskar Holverson svojoj majci Rachael 13. travnja 1912., dan prije nego što je Titanik u 23.40 udario u santu leda i potonuo tri sata kasnije.

Holverson je bio jedan od preko 1.500 putnika i posade koji su umrli prilikom potonuća Titanika. Tijelo mu je nešto kasniie pronađeno u Atlantiku, a osobne stvari poslane su njegovom bratu u Minnesoti u SAD-u. Među njima je bila i džepna bilježnica u kojoj se nalazilo presavijeno pismo, teško oštećeno morskom vodom. Unatoč tome, slova na papiru su očuvana do današnjeg dana, pa kolekcionaru koji je ostao anoniman cijena nije bila bitna.

Photo: Youtube/Screenshot

Pismo je prodano u subotu na aukciji Titanik suvenirnice u Henry Aldridge & Sonu u Devizesu u Wiltshireu, gdje je ponuda nadmašila procijenjenu vrijednost od 677 tisuća kuna i premašila prethodni rekord prodaje za pismo s Titanika.

U sadržaju Holverson je opisao luksuzno okruženje broda. “Ovaj brod je div veličine hotela ili velike palače. Hrana i glazba su izvrsni.” Također je napisao svojoj majci:” Do sada smo imali jako lijepo vrijeme. Ako sve bude dobro, u srijedu ćemo stići u New York ”

Ovo je posljednje poznato pismo koje je žrtva napisala na brodu. Prije dvije godine pismo koje je 14. travnja 1912. napisalo putnik Esther Hart i njezina sedmogodišnja kći Eva koja je preživjela potonuće, prodano je za do ove aukcije rekordnih milijun kuna.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.