Slovenci opet “uobičajeno” provociraju?

Photo: Žiga/Wikimedia

SAVUDRIJA – Nakon isteka šestomjesečnog roka za primjenu odluke Arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje, u petak oko 7 sati ujutro dogodio se prvi susret hrvatskih ribara i slovenske policije u Savudrijskoj vali, a po riječima savudrijskog ribara Danila Latina, prošao je uobičajeno – uz slovensko upozorenje i intervenciju istarske policije, iz koje kažu da je jedno slovensko plovilo povrijedilo crtu razgraničenja.

“Stanje u Savudrijskoj vali trenutno je mirno, nisu evidentirani nikakvi izgredi osim jutrošnje povrede crte razgraničenja od strane jednog slovenskog plovila”, izjavila je Hini glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Ribar Danilo Latin rekao je, pak, kako su i svi dosadašnji susreti hrvatskih ribara sa slovenskom policijom izgledali poput današnjeg.

“Oko 6 sati ujutro isplovila su dva ribarska broda u pratnji hrvatske policije, a ubrzo im je u spornom dijelu Savudrijske vale prišao brod slovenske pomorske policije te ih upozorio da se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama”, kazao je.

Potom je, dodaje Latin, između njih stao brod hrvatske policije, nakon čega su Slovenci otišli, a ribari su se nakon obavljenog posla nesmetano vratili u luku.

Photo: Morski.hr

Potvrdio je kako su ribari u četvrtak imali radni sastanak s policijom u Umagu na kojem im je, kako je naveo, rečeno da mogu i dalje ribariti do polovice Savudrijske vale, a da će ih patrolni brodovi hrvatske policije i dalje pratiti.

“S obzirom da trenutno puše jaka bura i tramuntana, vjerujem da će se vrijeme tijekom dana smiriti i da ćemo ponovno isploviti. Vjerujem da neće doći do nikakvih ekscesa te da će političari konačno iskazati mudrost i brinuti o narodu, a ne o svojim foteljama”, poručio je Latin.

Inače, najava početka primjene arbitražne odluke vezano uz granični spor Hrvatske i Slovenije izazvala je veliki interes medija, pa su na savudrijskoj rivi ribare koji su se vraćali iz lova dočekali brojni predstavnici medija.

No, nikakvih senzacionalnih novosti nije bilo, već, kako su rekli savudrijski ribari, kao što to čine svakog dana, i danas su otišli ribariti te se nakon odrađenog posla vratili kući.

iPress/Hina