5 min. čitanja

INVAZIVNE VRSTE, POŽARI, URAGANI, HEROJI: 10 članaka koje ste najviše čitali u 2017. na portalu Morski.hr

INVAZIVNE VRSTE, POŽARI, URAGANI, HEROJI: 10 članaka koje ste najviše čitali u 2017. na portalu Morski.hr
Photo: Arhiva/Morski.hr

Morski.hr je nastao točno na polovini godine iza nas. Vrlo brzo po čitanosti je sustigao brojne lokalne i regionalne portale, a ponekad je zbog objavljenih informacija i broju čitatelja, bio uz bok nacionalnim medijskim kućama.

Razlikovali smo se samo, i ostat će tako, po temama koje obrađujemo. Pisali smo i pisat ćemo o moru i morskim temama, ljudima i zbivanjima uz more. Bez politike, osim ako to političari zasluže – bilo opravdano pozitivnom ili pak negativnom zaslugom.

Najčitanije u 2017.

10. Kraj Pule ne plutaju meduze već rebraši bez žarnjaka!

Globalno zatopljenje i u Jadran je donijelo do sad nepoznate vrste. Predator sličan meduzi Mnemiopsis leidy, rebraš je koji je bezopasan za ljude ali se brzo razmnožava. U Jadran je vjerojatno stigao balastnim vodama brodova, pa su se osim Pule najčešće mogli vidjeti u Kaštelanskom zaljevu i oko luka Ploče i Rijeka. Interes javnosti ova vrsta je pobudila nakon sve češćih viđenja oko kupališta.

Photo: Facebook/IOR

9. BRODOSPLITOV RATNI STROJ: Hrvatski obalno ophodni brod uskoro ide u probnu vožnju

Brodosplit će izgraditi pet obalno ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu, čulo se i tijekom 2017., kao i to da su u tijeku opsežna ispitivanja broda u luci i plovidbi prvog od njih. Nakon brojnih problema i probijanja rokova, isti je i porinut u more, no kako to u Hrvatskoj obično biva, “uskoro” može biti za dva tjedna ili do kraja godine. Što god bilo od to dvoje, brod još nije predan HRM-u, a koliko su građani zainteresirani što se zbiva s obnovom flote ratne mornarice, govori podatak da je ovaj članak bio među 9 najčitanijih.

8. DONOSIMO ISKUSTVA HRVATSKOG POMORCA S URAGANOM: Ne daj Bože da ti makina stane!

2017. je bila godina uragana. Klimatske promjene sve su intenzivnije, a posljedične nepogode u neke krajeve svijeta donose smrtonosnu destrukciju i štetu koja se teško može sanirati godinama nakon razaranja. Nakon stravičnih slika Antila i Floride usljed posljedica uragana najviših kategoorija, razgovarali smo sa svjedokom jednog takvog. Pomorski kapetan Srđan Ljuština našao se 2012. godine usred uragana Sandy. Njegovo iskustvo pobudilo je zanimanje velikog broja čitatelja i svrstalo ovaj članak na broj 8.

Photo: Srđan Ljuština

7. Marjana Botić (AM): Za cijenu stančića Vlada RH daje marinu u elitnom dijelu Zadra Dogus grupi!

Iako politici nema mjesta na stranicama portala, opravdane pohvale zbog dobrih i kritike zbog loših stvari koje rade oni kojima je povjeren mandat da odlučuju, zasigurno zaslužuju našu pažnju. Čitatelje je zainteresiralo pismo javnosti kojeg je objavio Morski.hr, u kojem Marijana Botić iz Akcije mladih upozorava na vrući kamen atraktivne lokacije u Zadru koja bi trebala postati elitna marina. Sve bi prošlo vjerojatno tiho da javnost nije i digla na noge. I to je ovaj članak smjestilo na broj 7.

Photo: Boris Kačan / Facebook

6. IZMJENE POMORSKOG ZAKONIKA: Oslobađanje plaćanja poreza, beneficirani radni staž i subvencioniranje vježbenika

Pomorci se, ne bez razloga, često bune da su građani drugog reda. Apsurdan Zakon o 183 dana u međunarodnoj plovidbu kako (ne) bi morali plaćati porez, trebao bi se izmijeniti. Uz to, pomorci plaćaju doprinose i zdravstveno osiguranje, a zaboli li ih zub kod Filipina, dobiju virozu u Nigerijskoj luci ili slome ruku prije nego uđu u Panamski kanal, njihova vlastita država se sigurno neće potrgati da ljude koje plaćaju zato – na licu mjesta i izliječe. Plaćati se mora, ali živjeti na taj način, čini se – i ne baš. Upravo stoga pomorci sa zebnjom iščekuju Zakon koji bi donio pravdu. Koliko im je to važno, govori i čitanost. Ovaj članak je stoga bio na broju 6.

Photo: Pixabay

5. PROMETNI STRUČNJAK: “Sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila krivnje doživotno isključiti iz pravosuđa!”

Nakon presude šibenske sutkinje za koju mnogi drže da je nespojiva s pomorskim pravom i zdravom pameću a najviše sigurnosti plovidbe na moru, prometni stručnjak Željko Marušić istu je proglasio nacionalnom sramotom. Sadržaj njegove stručne analize vrijedilo je pročitati, a broj Vas koji ste to učinili, stavio je ovaj članak na mjesto 5 najčitanijih u  godini za nama.

Photo: HRT/Youtube screenshot/ilustracija
4. VIDEO: Vriska, strah i stampedo, turisti se razbježali sa zadarske Kalelarge! Pogledajte zašto…

Osim naslova, čitatelje kao i neke nacionalne medije koji su ga prenijeli, privukao je i video kojeg nam je poslao čitatelj. Što se to dogodilo u Zadru sredinom srpnja 2017., ako niste – pogledajte. Ovo je naš broj 4.

Photo: Screenshot / Facebook video

TRI NAJVATRENIJA

3. PILOT AIRTRACTORA DENIS SMAJO za Morski.hr: “Često nas zaborave u komunikaciji. Svi su navikli na izraz ‘kanader’”

Godina obilježena požarima na vidjelo je iznijela heroje koji su radeći svoj posao, doslovno spašavali živote, prirodu, imovinu. Jedan od njih je Denis Smajo, pilot protupožarnog zrakoplova Airtractor koji je u razgovoru za Morski.hr pojasnio kako izgleda gasiti buktinju iz zraka. Prvi put je otkrio kako je raditi ovaj posao i po čemu se razlikuje njegov zrakoplov od već u javnosti popularnog kanadera. Članak je zabilježio 24620 klikova i svrstao ga među prva tri u 2017.

Photo: Darko Maretić
2. VIDEO KOJI DEMANTIRA PREMIJERA: Mještani Kamena bez kapi vode granama gasili požar

Dok je hrvatski premijer za katastrofalne požare pred medijima upotrebljavao izraze poput “medijska senzacija”, “interesantan požar”, “nije bilo nikakve stihije” ili pak da su službe “pravovremeno reagirale”, Morski.hr je prvi objavio snimku koja ga u najblažu ruku – demantira. Mještani Kamena u blizini Splita nisu imali ni vode a kamoli vatrogasne opreme i ljudstva, pa su požar gasili granama. Video je pogledalo gotovo 25 tisuća čitatelja i svrstalo ga na broj 2.

Photo: Youtube/Screenshot
1. DRAMATIČAN VIDEO: Zapovjednik vatrogascima: “Vratite se natrag, izgorjet ćete!”

Kao u filmovima katastrofe, svu dramu  vatrogasnog posla pokazao je video kojeg smo prvi objavili. Video u kojem gasitelji spašavaju gole živote zabrinuo je i potakao na solidarnost mnoge. Granice su se zaboravljale, dugovi opraštali. U ljeto 2017. kao i puno puta u povijesti, nevolja je ujedinila ljude. Gotovo 55 tisuća klikova ovaj članak učinilo je najčitanijim u 2017. godini.

Photo: Screenshot/Youtube/ Vijesti Online

Nadamo se da će u godini ispred nas potreba za našim pisanjem i Vašim interesom biti u naglasku na neke bolje i pozitivnije stvari. Morski.hr je nastao i ostat će kao brana od nepotrebnog senzacionalizma, žutila i politike u obrani edukacije, istinite informacije, znanosti, a sve u potrebi ljudi koji žive za i uz more.

Neka nam je svima sretna 2018.

I.B., D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.