Talijanska tvrtka Palumbo zainteresirana za Uljanik

Foto: Uljanik

PULA – Iz Uljanika su potvrdili kako je talijanski Palumbo poslao pismo namjere za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije pulskog brodogradilišta.

Od male obiteljske tvrtke, Palumbo se u 50 godina postojanja razvio u značajnog igrača u brodarskoj industriji, usmjerenog na gradnju i popravak luksuznih jahti, navodi se na internetskim stranicama te talijanske tvrtke. Na području Mediterana ima sedam brodogradilišta, među ostalim, u Napulju, Monacu, Malti i Anconi, te zapošljava oko 900 radnika, piše SEEbiz.

Ranije je interes pokazala i Kermas energija u vlasništvu Danka Končara.

Uljanik se tijekom ove godine našao u povećim problemima koji su se ogledali u kašnjenju plaćanja dobavljačima i kooperantima te u isplati plaća. Problemi u Uljaniku zatresli su čak i političku scenu u zemlji jer su se u javnosti mogle čuti izjave da se radi o “mini Agrokoru”, što su u pulskom škveru odbacili.

Kako god, jasno je da je Uljaniku nužna svježa financijska injekcija. Dio upućenih upozoravao je da bi se u cijelu priču više trebala uključiti država, koja je i suvlasnik pulskog škvera. No, ruke države, otkako je Hrvatska postala članica EU, uvelike su vezane jer je za takav angažman potrebno zeleno svjetlo Bruxellesa.

Brodogradilište Uljanik jedino je hrvatsko brodogradilište koje nije restrukturirano te da je Uljanik Grupa i u takvoj konstelaciji odnosa 2013., u vrijeme najveće brodograđevne krize, preuzela na sebe odgovornost restrukturiranja Brodograđevne industrije 3. maj, kojoj bi u suprotnom slijedila likvidacija. 3. maj je danas jedna od članica Grupe unutar koje se u više društava i sektora osmišljavaju, ugovaraju, projektiraju i grade složeni brodovi te ostali plovni objekti.

Situacija na svjetskom brodograđevnom tržištu standardnih brodova proteklih je godina bila loša, što se odrazilo i na uvjete ugovaranja i poslovanja svih brodogradilišta u Europi.

SEEbiz