PROMETNO RJEŠENJE PELJEŠCA – Tunel kroz Svetog Iliju?

Foto: Boris Kačan

OREBIĆ/KORČULA – Ovih dana se po tko zna koji put najavljuje početak gradnje Pelješkog mosta pa je pravo vrijeme razmišljati kako naselja na Pelješcu zapadno od mosta cestovno povezati s istim. Uspon uz “Kapetane” i postojeća cesta kroz centar Orebića su danas neadekvatne, dapače u sigurnosnom smislu opasne, zato je dobro na stol podastrijeti moguća rješenja. Jedno od njih je “rupa” kroz Iliju te cesta sa sjeverne strane poluotoka.  

Dosadašnjoj ideji trase orebićke zaobilaznice od „Kapetana“ do budućeg trajektnog pristaništa na Perni opravdano se protive i struka i lokalna zajednica. Cesta bi prolazila teškim terenom punim opasnih klizišta, vrijednim poljoprivrednim zemljištem, ugrožavala bi izvore pitke vode i spomeničku baštinu, devastirala krajolik, ugrožavala mir i kvalitetu života u selima orebićkog zaleđa, sjekla planinarske staze i presijecala veze Orebića s brdom sv. Ilija koje je njegov prirodni resurs i turistički potencijal. To su razlozi zbog kojih ta zaobilaznica do danas nije izgrađena.

Ilustracija: Korčula.net

Nova trasa orebićke zaobilaznice prema ideji bi prolazila sa sjeverne strane brda Sv. Ilije: od najviše točke ceste iznad Kampa Perna cestom 250 metara prema sjevero-istoku do tunela duljine 3,8 km, kroz brdo Sv. Ilija i vodila bi do Dube Pelješke, zatim cestom i dva manja tunela sve prema istoku prirodnim koridorom sjeverno od brda Vlaštice, pretežito po liniji postojećeg ne-asfaltiranog poljskog puta, izašla bi na Trpanjsku cestu D415. Ukupna duljina zaobilaznice, računajući od trajektnog pristaništa na Perni do Trpanjske ceste bila bi oko 14 km.

Ova bi trasa bila i prihvatljivije rješenje prometne povezanosti otoka Korčule s ostatkom države. Na zapadnom dijelu polutoka Pelješca te otocima Korčuli i Lastovu, trajno živi više od 20 tisuća ljudi. Taj se broj u turističkoj sezoni umnogostručuje. Pelješki kanal je u 2015. godini prešlo preko 233 tisuće vozila, te 592 tisuće putnika. Porast na godišnjoj razini iznosi 10 – 15 %.

Većina će upitati odakle novac? Kako je nedavno Predsjednik Vlade RH uputio javni poziv za aktiviranjem svih potencijala na korištenju evropskih fondova, ova je incijativa na tom tragu.

Korčula.net