2 min. čitanja

POTVRĐENO: Viški arhipelag postaje drugi geopark UNESCO-a u Hrvatskoj

POTVRĐENO: Viški arhipelag postaje drugi geopark UNESCO-a u Hrvatskoj
Photo: Boris Kačan

VIS/ZAGREB – Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike objavili su kako je na prijedlog Nacionalnog povjerenstva za svjetske geoparkove UNESCO-a podnijelo prijavu za uspostavu novog geoparka „Viški arhipelag“ u sklopu mreže Svjetskih geoparkova UNESCO-a. Odluka o priključenju Viškog arhipelaga u mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a očekuje se na proljeće 2019. godine.

Područje Viškog arhipelaga je značajna zona Jadranskog mora unutar koje je u geološkoj prošlosti, prije 220 milijuna godina, došlo do velikih promjena prodorom dijapira, mase užarene dubinske pra-soli, koja je provalila prema površini uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama. Vrhove tog magmatskog prodora danas čine otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana koji, kao i otok Brusnik, stalno raste pod utjecajem tektonske aktivnosti.

Jabuka / Photo: Jurica Gašpar

Viški arhipelag obuhvaća i sedam područja zaštićenih Zakonom o zaštiti prirode. Otočići Brusnik i Jabuka zaštićeni su u kategoriji spomenika prirode (geološkog), Modra špilja, Medvidina špilja i špilja na otoku Ravniku u kategoriji spomenika prirode (geomorfološkog), dok su uvala Stiniva i otok Ravnik zaštićeni u kategoriji značajnog krajobraza.

Palagruža, južna strana / Photo: Jurica Gašpar

Viški arhipelag ima i veliki geoturistički potencijal, veliku bioraznolikost i krajobraznu raznolikost, bogatu kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu, a nadasve raznoliku i iznimno vrijednu geološku i geomorfološku baštinu koju je prepoznalo i ovo Ministarstvo. Uspostavljanje geoparka „Viški arhipelag“, drugog geoparka na području Republike Hrvatske, doprinijelo bi ponajprije podizanju svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine te prepoznavanju geoturizma kao jedinstvene turističke ponude.

Photo: Boris Kačan

Inače, mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značaja. Cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Park prirode Papuk za sada je jedini UNESCO geopark u Hrvatskoj.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.