Dok „Trombloni“ prijete na sjeveru, daleko bitniju bitku gubimo na jugu? KORČULANI: Jesu li ovi u Vladi normalni?

KORČULA – Ne seli smeće sjevernije, nego pozornost medija. I to doslovno. Dok je interes na Savudrijskoj vali u kojoj i ribari priznaju kako bi se dogovorili da im dozvole i uvalu bi kao i nekad – jednostavno dijelili, smeće koje je već osvojilo naš i svjetski biser Jadrana, prijeti upravo sjevernije. Ma zapravo ne prijeti, nego osvaja. Budimo iskreni, mediji su uslikali Dubrovnik okupiran otpadom, a sad je to već „stara vijest“. Nova je, eto – Korčula. Ne Korčulanima, nego čitateljima. Onima koji se bave Slovenijom i vlastitim foteljama – još uvijek ni Korčula. Od istih ribara, ali nešto južnije, moglo se čuti: „važnije je pumpanje ega onih koji u nedostatku trenutnih kvaliteta narod maltretiraju strahom – između ostalog i vlastitim nadimcima – po oružju“.

Croatia – „Full of garbage“

Višednevno jugo osim lošeg raspoloženja i tmurnog neba Dubrovniku i okolici tradicionalno donese neželjene darove. To izgleda više nije ni vijest, posebno nakon posljednje katastrofalne situacije u kojoj su Dubrovčani smeće pristiglo od južnih susjeda tjednima čistili s površine. Ono što je usput završilo na dnu mora i u želucima riba – koga briga. Hrvatska je ionako na novim promidžbenim spotovima Hrvatske turističke zajednice „Full of life“.

Photo: Antonije Kriletić

– Full of life? Mislite „full of shit“ – rezigniran je stanovnik Korčule koji je danas već treći put u svega par mjeseci primoran grabiti tuđe smeće oko svoje male ribarske brodice.

– Čovječe, zdravlje nam je u pitanju, a da se nitko živ ne bavi nama dolje! Halo, ovo je i tvoja zemlja! Pa jesu li ovi u Vladi normalni? – pita se stanovnik Korčule.

– Čini mi se da je važnije pumpanje ega nekih kojima je izbjegla medijska pozornost, pa su danas uhvatili svojih pet minuta i u nedostatku trenutnih kvaliteta narod maltretiraju strahom između ostalog i vlastitim nadimcima – po oružju! Rat je kod nas na jugu, godinama! I jesu li se zabrinuli oni ili trenutni ministri? Brine li se premijer? Je li predsjednica mahnula čistačima smeća s juga Hrvatske? – napisao nam je čitatelj iz Dubrovnika.

HRVATSKA KAKVA NIKAD NIJE BILA – Brine li to uopće koga?  
Photo: ERK Korčula/Facebook

– Ajde frajeri, dođite nam u Cavtat. Tu nema medija da vas slikaju kako ste hrabri, ali ću vas ugostiti kao ljude, pa ćete provest zimu kupajući se i čineći dobro djelo za zemlju u koju se kunete. Poslije se slikajte, prijetite u medijima koliko hoćete i upozorite na problem koji dolazi s nekih drugih strana svijeta – napisao je čitatelj iz Konavala.

U redakciju portala Morski.hr posljednjih mjesec dana stiže sve više bijesnih poruka stanovnika Dubrovnika, Šipana, Lopuda, Mljeta, Korčule, Pelješca, pa čak Visa i Dugog otoka.

Photo: Antonije Kriletić

Greenpeace: Ćoriću, zauzmi se i radi!

“Procjenjuje se da do 12 milijuna tona plastike godišnje ulazi u naša mora diljem svijeta te da oko 80% onečišćenja svjetskih mora otpada na plastiku. Mora i oceani guše se i ne mogu više izdržati! Vlade to mogu zaustaviti! Ministri upravo izmjenjuju propise EU u vezi s otpadom: zatraži od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se bori protiv onečišćenja plastikom.

Tražimo od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića:

Da se zauzme da promjene zakona o otpadu EU omoguće zemljama članicama da i same ograničavaju i smanjuju glavne izvore plastičnog otpada i smeća.

Da poduzme hitne mjere u svrhu smanjenja količine plastike za jednokratnu upotrebu i potakne promjenu navika i ponašanja te inovacije! Ključne riječi su: smanjenje upotrebe, ponovna upotreba, a tek onda recikliranje!”, podsjećaju iz Greenpeace-a.

Peticiju možete potpisati ovdje.

D.G.