TANKER S MILIJUN BARELA KONDENZATA EKSPLODIRAO! Strahuje se od neviđene ekološke katastrofe

Photo: Youtube/Screenshot

ŠANGAJ – Nakon velike eksplozije od koje su svi strahovali, Spasiteljske službe prisiljene su povući se iz blizine gorućeg iranskog tankera na pučini ispred luke Šangaj.  

Ekološka katastrofa globalnih razmjera

Nažalost ekološka katastrofa je neizbježna, a njeni neviđeni razmjeri ovise o tome hoće li tanker potonuti. To je i vrlo vjerojatno jer se nakon eksplozije vatra dodatno razbuktala. Na brodu se nalazilo 136 tisuća tona ili oko milijun barela kondenzata koji je za okoliš još opasniji od sirove nafte.

Kineska vlada priopćila je u utorak kako nisu iscurile “velike količine” nafte, a kondenzat gori ili isparava tako brzo da će ostati manje od 1 posto količine u roku od pet sati od izlijevanja. Kažu da to umanjuje šanse za veliku ekološku katastrofu kakva bi nastala  izlijevanjem sirove nafte.

EKOLOŠKA KATASTROFA: Požar iranskog tankera uz kinesku obalu

Posljedice za okoliš najviše bi ostavilo sporogreće i vrlo prljavo pogonsko gorivo. Tanker Suezmax može sadržavati najviše 5.000 tona goriva, a pretpostavlja se da je u trenutku nesreće u tankovima imao oko 1.000 tona

Ribolovno područje Zhoushan na kojem se dogodila pomorska nesreća, poznato je kao jedno od najvećih u Južnom kineskom moru, osobito za skuše čiji je izlov kod Istočne Kine u 2016. godini iznosio je 5,18 milijuna tona, što je čini najvećim ribarskim terenom u Kini.

Još se traga za preživjelima

Deseci brodova za spašavanje iz Kine i Južne Koreje bore se s jakim vjetrovima, visokim valovima i otrovnim dimom kako bi se pročešljali površinu od 3.100 četvornih kilometara u potrazi za 31 nestalim članom posade.

Iranski dužnosnici priopćili su kako postoji još šansa za pronalaženje preživjelih. Tijelo jednog člana posade pronađeno je u ponedjeljak u blizini tankera.

D.G.