GREENPEACE ORGANIZIRAO PETICIJU I PROZVAO MINISTRA ĆORIĆA: Zauzmite se za promjenu zakona o otpadu!

Foto: Greenpeace

Uslijed sve učestalijih katastrofalnih navala smeća iz susjedne Albanije, a dijelom i Grčke te Crne Gore, oglasio se i Greenpeace, te prozvao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da se zauzme za promjenu zakona o otpadu. Organizirali su i peticiju.

“Pozivamo ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se uključi u borbu protiv onečišćenja plastikom; to znači i poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu. Ne preostaje nam puno vremena, trenutak za promjenu je već sada!” – Upozoravaju iz Greenpeacea i dodaju: “Ministre Ćoriću, želimo se riješiti plastike za jednokratnu upotrebu: oceani nisu odlagalište otpada!”

Photo: Greenpeace

SPASIMO MEDITERAN OD NAJEZDE PLASTIKE

“Poštovani ministre Ćoriću,

Plastični otpad preplavljuje naš okoliš, kopno i more. Znanstvenici procjenjuju da između 5 i 13 milijuna tona plastike svake godine završi u morima i oceanima, gdje ugrožava morski svijet, ostavlja toksičan trag plastičnog zagađenja i dospijeva u hranidbeni lanac, dok se plastika raspada u fragmente i taloži na morskom dnu.

U svim europskim morima pronađeni su plastični otpaci, kako na obalama tako i na kontinentalnom grebenu, odnosno morskim dubinama.

Europa igra glavnu ulogu u svjetskoj industriji plastike. Ona je drugi po redu proizvođač plastike u svijetu (oko 50 milijuna tona proizvede se svake godine). Ambalaža je najčešći oblik plastike u EU i čini 40% potražnje. Unatoč tome, većina proizvedene plastike otpada na proizvode za jednokratnu upotrebu koji brzo gube svoju vrijednost kroz spaljivanje, odlaganje na deponijima ili kao morski otpad.

Tek oko 30% plastičnog otpada koji je ušao u sustav upravljanja otpadom bilo je reciklirano u EU u 2014. Ostatak je otišao na odlagališta ili je spaljen. U 2012. godini 27 zemalja EU izvezlo je polovicu plastičnog otpada prikupljenog za recikliranje, tj. 3.4 milijuna tona plastike procijenjene vrijednosti 1.7 milijardi eura (od čega je 87% u Kinu).

Premda prednjači u rješavanju drugih ekoloških problema, EU nije poduzela dovoljne mjere za rješavanje problema onečišćenja plastikom i zadržavanja vrijednih resursa u gospodarstvu.

Photo: Sunčana Paro Vidolin

Izmjena smjernica EU o otpadu (Paket cirkularne ekonomije) tijekom prvog semestra 2017. daje priliku EU da poduzme hitne mjere u smanjenju problema plastike za jednokratnu upotrebu u začetku te se tako postavi kao lider u borbi protiv zagađenja plastikom. Stoga vas pozivam da se zauzmete da važne mjere za uklanjanje problema onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu, kao i njeno smanjenje u začetku, budu ugrađene u zakone EU. Pozivamo vas da se u raspravama Vijeća EU zauzmete za sljedeće:

  • fleksibilnost zemljama članicama pri usvajanju nacionalnih mjera i tržišnih ograničenja u svrhu smanjenja glavnih izvora onečišćenja, uključujući i ambalažu od plastike za jednokratnu upotrebu;
  • da svi proizvođači i uvoznici imaju proširenu odgovornost proizvođača (EPR) i da minimalni zahtjevi pokriju sve troškove upravljanja onečišćenjem i zbrinjavanja otpada, uključujući i plastiku.
  • niže namete za proizvode s manjim utjecajem na okoliš kao i onih koji su trajniji, mogu se reciklirati i nisu otrovni.
  • zaseban cilj za ponovnu upotrebu ambalaže od 10% do 2030. godine;
  • obvezujući cilj smanjenja morskog otpada kao što je istaknuto u Ciljevima održivog razvoja.” stoji u pismu Greenpeacea.

Peticiju možete potpisati ovdje.

D.G.