Photo: Wikimedia

Od 19. siječnja do 18. ožujka 2018. godine trajektni prijevoz vikendom, od petka do nedjelje, za sve koji ne žive na otoku pojeftinit će 20 posto. 

Cilj akcije, kako je pojasila ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović, a o čemu je bilo riječi i za nedavnih sastanaka s predstavnicima lokalnih i županijskih uprava, jest potaknuti putovanja na otoke u tzv. niskoj sezoni.

– Popust će vrijediti svaki vikend, od petka, 19. siječnja, do nedjelje, 18. ožujka, na svim trajektnim linijama državnog brodara Jadrolinije i Rapske plovidbe, potvrdila je ravnateljica Agencije Paula Vidović, te istaknula kako je cilj potaknuti putovanja na otoke korisnika koji žive na kopnu i inače plaćaju punu cijenu trajektnih karata. Među njima su i brojni otočani s prebivalištem na kopnu koji na otocima obrađuju maslinike ili, pak, vikendom posjećuju roditelje.
Nakon dva mjeseca, analizirat će se rezultati, odnosno interes putnika i donijeti odluka hoće li akcija biti nastavljena.

A prema riječima Denisa Barića, predsjednika Otočnog sabora, ne postoji nijedan razlog da u svim mjesecima izvan glavne turističke sezone građani RH ne ostvaruju 20-postotni popust na trajektnim putovanjima.

– Ova akcija za svaku je pohvalu, ali zašto je ograničavati? Trajekti će vikendom ploviti s popustom ili bez njega. Pa zar nije onda bolje da uvijek prevoze više putnika i automobila nego da plove poluprazni, što se zimi vrlo često događa. Zašto, primjerice, cijele godine učenici s kopna ne bi mogli s jeftinijim kartama posjećivati parkove prirode na otocima. Predlagali smo to prije više od godinu dana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za otok Mljet, da ljudi mogu izvan sezone odlaziti na izlete u NP Mljet. Tada nije prošlo, ali nadam se uistinu da će ovoga puta akcija zaživjeti i da će ‘kontinentalci’ posjećivati otoke više nego dosad, smatra Barić.

Dvomjesečni vikend-popust vrijedit će za djecu od 3 do 12 godina, fizičke osobe, osobne automobile do pet i više od pet metara dužine, motocikle, mopede, bicikle…

Naši školji, Zadarski list