Hrvatski ribari odbili slovenske dozvole za ribolov: “Prodaju maglu i stvaraju konfuziju”

Photo: Facebook/Daniele Kolec

SAVUDRIJA – Slovenija hrvatskim ribarima nudi dozvole za ribolov u slovenskim teritorijalnim vodama. Tu je vijest objavilo slovensko ministarstvo poljoprivrede na svojim stranicama na kojima piše kako Slovenija očekuje da isto napravi i Hrvatska.

Vijest o dozvolama za ribolov u slovenskim vodama ribari su dočekali s nevjericom.

– Mislim da je još jedna politička floskula protupravnog ponašanja i samovoljnog interpretiranja sporazuma o pograničnom prometu. – rekao je ribar Danilo Latin za Dnevnik.hr.

Dozvole, prema pisanju slovenskog ministarstva poljoprivrede, može dobiti ukupno 25 plovila, uključujući pet brodova opremljenih mrežama. Vrijedile bi za tekuću kalendarsku godinu, a ribari bi pritom mogli izloviti do najviše 100 tona ribe.

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

Prisjećajući se SOPS-a i rješenja vrlo sličnog donesenoj uredbi, ribari joj se čude. Rješenje je, kažu, prema SOPS-u moglo biti doneseno tek kad se odredi granica na moru a to, tvrde, još nije učinjeno.

– Samo prodaju maglu i stvaraju konfuziju u javnosti.- komentirao je Latin.

Slovenija na svojim stranicama ministarstva nudi i pravnu pomoć u slučaju da ribare pokuša kazniti hrvatska policija. Međutim, dozvolu nitko od ribara dosad nije zatražio.

Traženjem dozvole ribari bi priznali arbitražnu granicu. No država i dalje ne bi. Dok se dogovorom i dijalogom ne riješi pitanje granice, Hrvatska ostaje pri svojim dosadašnjim stavovima.

– Našim prijateljima stalno tumačimo naše stavove i to ćemo nastaviti. Siguran sam da ćemo samo na taj način postići rješenje koje će biti prihvatljivo. – rekao je Andrej Plenković.

Dnevnik.hr.