REKORDNA TURISTIČKA GODINA: U 2017. ostvareno 102 milijuna noćenja! Evo koje su top destinacije…

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew) od siječnja do kraja prosinca turističke 2017. godine ostvareno je 18,5 milijuna dolazaka (+13 posto) i 102 milijuna noćenja (+12 posto), izvijestili su iz Ministarstva turizma. Riječ je o povijesnim turističkim rezultatima za Hrvatsku koja je ove godine potvrdila poziciju jedne od najpopularnijih turističkih destinacija koja privlači sve više gostiju tijekom svih dijelova godine. 

 „Turistički rezultati u 2017. godini, a posebice tijekom pred i posezone najbolji su pokazatelj kako se u kratkom razdoblju mogu napraviti ključni pozitivni iskoraci. Upravo je zato naša intencija i u 2018. godini nastaviti s unapređenjima kako bismo Hrvatsku daljnje pozicionirali kao cjelogodišnju destinaciju, a time omogućili konkurentnije poslovanje poduzetnika u turizmu, daljnje investicije, bolje uvjete za turističke djelatnike te dodatno potaknuli cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Uz ključne zakonodavne izmjene, te kroz druge programe i aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, vjerujem da će 2018. godina biti itekako uspješna te da ćemo stvoriti nove osnove za daljnji razvoj hrvatskog turizma“istaknuo je ministar Cappelli.

Photo: Morski.hr / Vlada RH

 Direktor Staničić je naglasio važnost zadržavanja pozitivnih trendova u ovoj godini „Hrvatska turistička zajednica će tijekom 2018. godine provoditi niz aktivnosti koje za cilj imaju još efikasniju promociju na različitim tržištima diljem svijeta, te unaprjeđenje suradnje s partnerima na stranim emitivnim tržištima. Pritom će naglasak biti na daljnjem proširenju programa i uvođenju novih aviolinija. Siguran sam da će svoj nemjerljivi doprinos ponovno dati i hrvatski turistički sektor koji je svake godine sadržajno sve bogatiji i konkurentniji. Naime, Hrvatska je danas vrlo zanimljiva i popularna destinacija, kako za turiste, tako i za poslovne subjekte, a kako bi zadržali njihov interes moramo zadržati pozitivno ozračje i trendove rasta“, zaključio je direktor Staničić.

Photo: Jurica Gašpar

Tijekom dvanaest mjeseci najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (20,7 milijuna noćenja), Slovenije (10,1 milijuna noćenja), Austrije (7,6 milijuna noćenja), Poljske (6,3 milijuna noćenja) i Češke (5,4 milijuna noćenja). Izvan europskih zemalja, najviše noćenja su ostvarili gosti iz Sjedinjenih Američkih Država (1,4 milijuna noćenja), Australije (667 tisuća noćenja), Južne Koreje (533 tisuće noćenja), Kanade (415 tisuća noćenja) te Kine (237 tisuće noćenja).

 Top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag.

R.I.