1 min. čitanja

Švicarci zabranili kuhanje živih jastoga

Švicarci zabranili kuhanje živih jastoga
Photo: MaxPixel/Youtube/Screenshot

ZÜRICH – Švicarska je zabranila uobičajenu kulinarsku praksu u kojoj se jastozi pripremaju tako da ih se još žive ubaci u kipuću vodu. Nova pravila nastala su u sklopu revidiranja švicarskog Zakona o pravima za zaštitu životinja.

Photo: Pixabay

“Žive rakove, uključujući i jastoge, više se ne smije prevoziti na ledu ili u ledenoj vodi. Sve morske i vodene vrste uvijek se moraju držati u svom prirodnom okruženju. Prije eutanazije radi konzumacije, rakovi sada moraju biti ošamućeni/onesviješteni”, kažu pravila koja je usvojila švicarska vlada, a koja će stupiti na snagu u ožujku.

Photo: Pixabay

Švicarci nisu sami pokušavajući zaštititi jastoge od onoga što aktivisti za prava životinja nazivaju okrutnim tretmanom u kuhinji. Čak su i susjedni Talijani na istom tragu. Najviši talijanski sud zabranio je u lipnju držanje jastoga na ledu u restoranima, jer im uzrokuje neopravdane patnje prije smrti u kojoj će postati cijenjena večera.

I.B.

Izvor: Reuters

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.