Europarlament izbrisao ograničenja za plivarice!

Photo: Boris Kačan

BRUXELLES – Nakon što je Europski parlament usvojio Uredbu o tehničkim mjerama i moj amandman, sad se mora postići kompromis s Komisijom i Vijećem, rekla je Tomašić.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojena je danas Uredba o tehničkim mjerama, a u sklopu nje i amandman Ruže Tomašić kojim se briše članak Mediteranske uredbe koji onemogućuje korištenje okružujućih mreža plivarica na dubinama manjima od 70 posto njihove visine, priopćeno je iz ureda hrvatske eurozastupnice, piše Večernji list.

Takva je odredba bila krajnje nepovoljna za hrvatske ribare koje ovo pitanje muči od ulaska Hrvatske u EU, kažu u uredu Ruže Tomašić. Naime, ribolov okružujućim mrežama plivaricama odvija se u priobalnom području gdje dubine značajno variraju zbog utjecaja morskih struja i promjenjive konfiguracije dna. Izmjenom Mediteranske uredbe uvažile bi se specifičnosti Jadrana, a hrvatskim ribarima, koji 89 posto ulova ostvaruju ovim mrežama, bio bi znatno olakšan posao. Tomašić se također uspjela izboriti i za definiciju tradicionalnog ribolova, odnosno za definiciju nekomercijalnih ribarskih aktivnosti kojima se živi morski resursi ograničeno iskorištavaju na lokalnoj razini, isključivo za osobne potrebe i isključivo uz korištenje tradicijskih ribolovnih alata i tehnika. Izborila se i za definiciju mreža potegača, koje su od iznimne važnosti za sektor ribarstva RH. – Nakon što je Europski parlament usvojio Uredbu o tehničkim mjerama i moj amandman, sad se mora postići kompromis s Komisijom i Vijećem. Kao zamjenica koordinatora ECR grupe za ribarstvo, jedina ću od hrvatskih zastupnika sudjelovati u trijalogu i dati sve od sebe da ovaj amandman bude dio kompromisnog rješenja, što će konačno dovesti do izmjene Mediteranske uredbe – izjavila je Ruža Tomašić.

Večernji list