Između Oliba i Silbe tri skupine sa 19 jedinki dupina

Foto: Jurica Gašpar / Ilustracija

SILBA/OLIB – Lošinjski institut Plavi svijet objavio je veliku vijest na početku istraživačke godine!

Prošli tjedan, kako navode na svoj FB stranici, zaputili su se prema Olibu i između otočića Plavnika i južnog dijela Silbe opazili čak tri skupine dupina. Sveukupno su identificirali 19 jedinki, među kojima i mnoge „tinejdžere“, prošlogodišnje mladunce, koje su lani potkraj lipnja opazili pokraj zapadne obale Silbe.
Photo: Facebook/Plavi svijet

Podsjećamo, Institut Plavi svijet, Argonaut, Plavi svijet Vis, Nacionalni park Kornati i Javna ustanova  Priroda, u sklopu projekta „Partnerstvo za more“, pokrenuli su prije dvije godine aplikaciju “Marine Partnership” o dupinima, morskim kornjačama ili nekoj drugoj zaštićenoj morskoj vrsti s ciljem da se pomogne, bolje upozna i zaštiti  bioraznolikost Jadranskog mora.

Photo: Jurica Gašpar

Prema riječima biologa Grgura Pleslića iz Instituta Plavi svijet, efikasna zaštita u idealnom slučaju počiva na točnim i aktualnim podacima o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti koje uglavnom prikupljaju i analiziraju znanstvenici u istraživanjima i programima monitoringa. No u svijetu je sve izraženiji trend uključivanja javnosti u prikupljanje podataka pa svatko tko boravi u prirodi ili na moru može dojaviti opažanja i time uvelike pomoći u stvaranju potpune slike o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti.

Više o opažanjima i prijavi, pročitajte na stranici Plavog svijeta.

Naši školji