Photo: Daniel Pavlinović

Jučerašnja ciklona izraženo je djelovala na vrijeme u cijeloj Dalmaciji, donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje je bilo i tuče. U višim planinama pao je snijeg, a dan je obilježilo vrlo vjetrovito vrijeme koje je uvjetovalo veće probleme u prometu morem. Odlaskom ciklone na istok kontinenta danas je uslijedila stabilizacija vremena.

Današnje jutro bilo je hladno, dijelovi Dalmacije zabilježili su prave zimske temperature zraka. Najhladnije je bilo na biokovskom najvišem vrhu, Svetom Juri, gdje je izmjereno-9°C. Velika Duvjakuša na Dinari je mjerila -7°C, a slijede Cista Velika -6, Muć, Knin i Bisko -4°C, Hrvace, Miljevci, Veliki Broćanac, Dubrava (Šibenik) -3°C, Otok, Golubić, Zaton, Zemunik, Skradin, Drniš i Zadvarje -2°C… Mraza je bilo uz obalu i na otocima, piše Dalmacija danas.

Danas nas očekuje vedro ili pretežno sunčano vrijeme. U početku će puhati slaba do umjerena tramontana, a do kraja dana zapuhat će jugozapadnjak, potom i jugo. Najviše dnevne temperature bit će od 6 ponegdje u Zagori do 12°C uz obalu i na otocima.

Photo: Boris Kačan

Novi poremećaj sa zapada donosi nam promjenu vremena u petak koji će biti umjereno do znatno oblačan. Kiše će većinom biti u drugom dijelu dana, ali se obilnije količine oborina ne očekuju. Zapuhat će umjereno i pojačano jugo koje će na moru imati jake do vrlo jake udare. Jugo će navečer okretati na tramontanu. Jutarnje temperature zraka u porastu. Najviše dnevne temperature od 7 do 13°C.

Subota će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Subota će većim dijelom biti suh dan, ali će na jugu Dalmacije povremeno biti kiše. Kasno navečer posvuda jače naoblačenje. Većinom će puhati slaba do umjerena tramontana. Temperature bez veće promjene u odnosu na petak.

U prvom dijelu nedjelje pretežno oblačno s kišom, a u planinama i ponegdje u Zagori i snijegom. Prestanak oborina i razvedravanje već će prijepodne zahvatiti sjeveru Dalmaciju, brzo će se širiti na njen ostatak. Nakon juga i levanta u noći, ujutro će zapuhati jaka i olujna bura. Osjetno će zahladiti.

Prema današnjem prognostičkom materijalu, prvi dio sljedećeg tjedna obilježit će pretežno sunčano vrijeme, a temperature zraka ponovno će rasti.

Dalmacija danas