”Sibenski tanac” proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske

Photo: Facebook

SILBA – Na adresu Izvorne folklorne skupine Silba početkom 2018. godine stiglo je rješenje o uvrštavanju ”Sibenskog tanca” u nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske.

Neformalno udruga djeluje još od 1969. godine a za njeno postojanje najviše su zaslužni sadašnji umjetnički voditelj Zlatan Sindičić  i njegova partnerica, Smiljana Sindičić. Tom smo prigodom razgovarali s njihovom kćeri, Matildom Sindičić, koja se radom udruge intenzivno bavi godinama i jedna je od najzaslužnijih za zaštitu izvornog plesa na razini RH.

300 ljudi živi na otoku Silbi, a članova u udruzi ima stotinu!

-Ima nas iz svih dijelova Hrvatske. Dolazimo iz Zadra, Zagreba, Rijeke, Splita. Čak nas ima i van Hrvatske, točnije u Njemačkoj.  Najviše se, i u najvećem broju, viđamo ljeti na Silbi. Tad je većina nas ovdje i probe folklora tad su najbrojnije. Plesove na nastupima  izvodimo 2 puta – prvo djeca, a onda odrasli. To su najveći nastupi, sudjeluje petnaestak parova.  Ljeti redovno održavamo školice folklora za najmlađe članove, ali i za one malo veće – tko god se želi pridružiti. Ovo ljeto smo imali čak šest dječjih parova, dvanaestero novih plesača i plesačica. Zbog toga smo  odlučili napraviti dječje nošnje, obzirom da za sada imamo samo one za odrasle i prijavili se na natječaj Ministarstva Kulture od kojeg trenutno čekamo rezultate.

 

Photo: Boris Kačan/Wikimedia

-Osim obitelji Sindičić, puno je obitelji koje već godinama plešu i sudjeluju u nastupima: Gracijela i Marinko Lovrin, Rina i Siniša Marinić, Đurđica Burić, Branka i Emil Duvnjak; od mlađih Iva Matulina, Marija Kuljerić, Marko Lovrović, Eugen Motušić, Igor i Hrvoje Dorotić, Kai i Julia Matulina, Alma Kruško, Lana i Lara Duvnjak, Donat-Kalito i Lovre Pavić, Tena i Luka Sekušak, Thomas Olcott, Daniel Rajčević..

-Posebnu zahvalu dugujemo i Odjelu za kulturu i šport iz gradske uprave Zadar. Već dugi niz godina surađujemo na raznim projektima i zbilja možemo reći da su nam vrata uvijek otvorena.

-Htjeli bismo se zahvaliti i našim prijateljima,  susjednom KUD ”Zora” s Oliba i AKUD ”Sloga” iz Sali na Dugom otoku. Oni uveličavaju naša događanja i mi njihova. Naša druženja uvijek su zabavna, a rastanci uvijek teški.

Paula Bolfan, Pokret otoka