VIDEO: Ronioci otkrili najveći podvodni spiljski sustav na planeti

Photo: Youtube/Screenshot

Grupa ronioca u istočnom Meksiku otkrila je najveći poplavljeni spiljski sustav na planeti. Otkriće bi također moglo pomoći u rasvjetljavanju drevne civilizacije Maya.

Organizacija posvećena studiji i očuvanju podzemnih voda poluotoka Yucatan, Gran Acuifero Maya, objavljuje otkriće čak 347 km dugačke spilje nakon nekoliko mjeseci istraživanja labirinta podvodnih kanala.

Photo: Youtube/Screenshot

Istraživaći su utvrdili da je spiljski sustav poznat kao Sac Actun duljine 263 km, povezan s 83 km dugim Dos Ojos sustavom.

Dvostruko otkriće

Guillermo de Anda, redatelj i podvodni arheolog u ekipi Gran Acuifero Maya, izjavio je za Reuters kako će “nevjerojatno” otkriće pomoći u razumijevanju razvoja bogate kulture regije koju je dominirala civilizacija Maya prije Španjolskog osvajanja.

Photo: Youtube/Screenshot

Poluotok Yucatan obilježen je monumentalnim relikvijama Maya. U blizini njihovih gradova otkrivena je velika mreža ponikava povezanih s podzemnim vodama poznatim kao „cenotes“. U njima su pronašli ljudske kosti i posude stare nekoliko tisuća godina. Neki cenotesi stekli su posebno vjersko značenje narodu Maya, čiji potomci i dalje žive u ovoj regiji.

D.G.

Izvor: Reuters