Sindikati traže ostavke Uprave i Nadzornog odbora Uljanika, planirani otkazi za 1660 radnika

Foto: Pixabay

PULA – Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zatražio je u petak ostavke članova Uprave i Nadzornog odbora (NO) Uljanik grupe i Uljanik brodogradilišta jer su dozvolili da pulsko brodogradilište dođe u vrlo tešku financijsku situaciju.

“Odgovornost za teško stanje uvijek je na Upravi, pa bi bilo korektno od njih da odstupe”, poručio je predsjednik sindikata Bruno Bulić s konferencije za novinare.

Bulić je ocijenio državno jamstvo za zaduženje od 96 milijuna eura kao pokušaj kratkoročnog spašavanja Uljanika na razdoblje od oko četiri mjeseca, te zatražio od premijera Andreja Plenkovića ispitivanje odgovornosti ministarstava gospodarstva i financija.

“Kada je država jamac za kredite onda je normalno da onaj koji dobiva taj novac izvještava jamca o trošenju tih sredstava, pa se postavlja pitanje je li Uljanik redovno izvještavao Vladu o kreditima kojima je Vlada bila jamac i jesu li resorna ministarstva analizirala stanje kako brodogradilište ne bi dospjelo u sadašnju situaciju”, kaže Bulić.

Photo: Uljanik

Ustvrdio je da će restrukturiranje, koje se provodi pod okriljem EU-a, dovesti do otpuštanja velikog broja radnika. Na temelju sredstava koje se planiraju za otpremnine u visini od 26 milijuna eura, s prosječnom otpremninom od 15.000 eura po radniku, izračunao je da će biti zbrinuto oko 1660 radnika.

“Restrukturiranje podrazumijeva bitno smanjenje proizvodnje na lokaciji pulskog zaljeva. S prenamjenom djelatnosti ugasit će se pojedina zanimanja neophodna za gradnju brodova, a tražit će se zanimanja u turizmu”, upozorio je Bulić.

Na pitanje hoće li radnici Uljanika u utorak u štrajk Bulić je poručio da se moraju isplatiti plaće i božićnice jer u suprotnom sindikat kreće u industrijske akcije.

“Štrajkaški odbor odlučuje hoće li to biti štrajk upozorenje ili štrajk do ispunjenja zahtjeva. Uljanik nije iskoristio zakonsku mogućnost da u kolektivnom ugovoru navede poslove koji se ne smiju prekidati tijekom štrajka, pa je ta odgovornost sada na Štrajkaškom odboru”, rekao je Bulić i najavio da u ponedjeljak završava proces mirenja.

iPress/Hina