Vrijedni Jezerani nakon godinu dana radnih akcija obnovili simbol mjesta – ‘Pudaricu’

Photo: Facebook

JEZERA – Jezerska ‘Pudarica’, pravo malo remek djelo suhozidne gradnje na otoku Murteru, nakon skoro godinu dana povremenih akcija čišćenja i puno uloženog posla vrijednih volontera, prošlog je vikenda napokon obnovljena kako bi svjedočila novim generacijama o trudu jezerskih težaka.

– Zahvaljujem svima koji su u brojnim radnim akcijama doprinijeli da jedan od simbola naših Jezera sačuvamo od potpunog nestanka i propadanja. Nadam se da ni mlađe generacije u budućnosti neće zapustiti ovaj vrijedan spomenik suhozidne gradnje naših predaka – zadovoljan je s obnovom Pudarice i Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.

Podsjetimo, gomilu poslaganog kamenja nalik krnjm stošcu mještani zovu Pudarica jer su s nje pudari, odnosno poljari, čuvali polja.

Don Krsto Stošić u svome djelu ‘Sela šibenskog kotara’ smatra da je to bila ilirska građevina koja je služila kao stražarnica nad uvalom s koje su predhrvatski stanovnici tog kraja davali znakove brodovlju od čega i ime brežuljka i uvale, a kasnije i otoka Mor – tar što znači morska tvrđa.

SibenikIn